Меркел: Безвизовият режим за Турция трябва да бъде отложен

Анкара заплашва да замрази всичките си споразумения с ЕС

Меркел: Безвизовият режим за Турция трябва да бъде отложен

Планът на Европейския съюз да разреши безвизови пътувания за турските граждани от 1 юли трябва да бъде отложен на фона на опасения, че Анкара няма да спази ключови условия на споразумението с ЕС навреме. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, която в понеделник се срещна с турският президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси в Истанбул.

Турция се съгласи да приеме обратно бежанците, които са пристигнали в Европа от нейната територия в замяна на визова либерализация за турските граждани, но Европа настоява Турция да приложи преди това серия от реформи, отнасящи се до свободата на словото и съдебната система.

"Въпросите, които имах в тази връзка, все още не са напълно изяснени", заяви Меркел. Тя каза, че на срещата с Ердоган е "е дала ясно да се разбере", че вижда опита една четвърт от турските парламентаристи - основно от кюрдското малцинство - да бъдат лишени от законния си имунитет като "причина за дълбоко безпокойство".

"Дадох ясно да се разбере в разговора днес, че мисля, че се нуждаем от независима правосъдна система, нуждаем се от независими медии и се нуждаем от силен парламент", посочи Меркел, цитирана от Ройтерс.

"И разбира се, решението за отнемане на имунитета на всеки четвърти парламентарист в турския парламент е нещо, което предизвиква дълбоко безпокойство. Аз ясно показах това на турския президент", добави тя.
Критици заявиха, че отнемането на имунитета е стъпка, която вероятно цели да отстрани прокюрдските политици. Законът бе гласуван миналата седмица.

Меркел каза също, че Турция трябва да изпълни всички условия, поставени от Брюксел, преди гражданите ѝ да получат право на безвизови пътувания в ЕС.

Ердоган призова света да сподели бремето на сирийските бежанци

В официалното си слово на форума Ердоган призова света да сподели бремето на бежанците и на нуждаещите се от помощ хора по света от трибуната на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси.

Ердоган заяви, че към момента 2.7 млн. сирийци се приютяват в Турция, за които турската държава е похарчила досега над 10 млрд. долара. "Трябва колективно да си поделяме бремето на сирийските бежанци", заяви турският президент. Президентът изтъкна, че в момента турската страна приема повече бежанци от която и да било друга страна в света и харчи за хуманитарна помощ най-голяма част от БВП в сравнение с други страни по света.

Турция заплашва да замрази всичките си споразумения с ЕС

Същевременно съветникът на Ердоган Йигит Булут заяви, цитиран от Франс прес, че Турция може да вземе ”радикални решения“ и да замрази всичките си споразумения с ЕС. ”Не очакваме нищо от ЕС.
Нека продължават с двойните си стандарти, нека не спазват обещанията си към турските граждани. Тогава обаче трябва да знаят, че ако продължават с това отношение, скоро Турция ще вземе много радикални решения“, е заявил Булут.

Съветникът е обяснил, че Турция може да преразгледа отношенията си с ЕС във всички области, включително митническия съюз. ”Споразумението за приемане на бежанци и всички останали договори може да бъдат блокирани”, е посочил той.

Според Меркел сегашната хуманитарна система не работи

В официалното си слово на форума Меркел каза, че сегашната глобална система за осигуряване на хуманитарна помощ не работи и призова да се направи така, че да се гарантира бърза и ефикасна доставка на помощ на хората в нужда по време на криза, посочва ДПА.Трябва да се прекрати практиката с неспазването на обещанията за финансова помощ, както и да се създаде надеждна система за гарантиране на финансирането, посочи тя.

"Много често се дават обещания за дарения, но парите за осъществяването на проектите не стигат по предназначение. Това трябва да спре", заяви Меркел.

Меркел разкритикува също нарушаването на международното хуманитарно право в зоните на въоръжени конфликти. ”В Сирия и на други места се бомбардират болници и медицински центрове, загиват хора“, припомни тя.
В двудневната среща на върха по хуманитарните въпроси в Истанбул, първа по рода си в историята на ООН, участват държавни и правителствени ръководители от 60 страни, а общо 120 държави са изпратили участници, надхвърлящи шест хиляди души.

Форумът се провежда при изключителни мерки за сигурност. Районът на конгресния център "Лютфи Кърдар", където се провежда конференцията, е обраден с бариери, почти на всяка крачка има полицаи. Над 10 хиляди служители на реда са мобилизирани за охраната на събитието. Част от движението на градския транспорт е отклонено. Хеликоптери кръжат във въздуха над района.

Задача на форума е да се обсъдят и развият стратегии и политики за осигуряване на хуманитарни помощи за над 130 млн. души по света, които се нуждаят от тях.

В изказване на сутрешната сесия на форума министър-председателят Бойко Борисов потвърди ангажиментите на България за разрешаване на хуманитарните проблеми, които по думите му се нуждаят и от политически решения.

Едно от заседанията на форума е посветено на ролята на религията за осигуряване на помощи за нуждаещите се, а също и за ефективността на борбата срещу радикалните терористични групировки.

"Като се има предвид, че в света, в който живеем, 80 процента от хората са вярващи, трябва да се активизира ролята и участието на религиозните институции в хуманитарните дейности, а също и в борбата срещу тероризма", смята германският министър на икономическото сътрудничество Герд Мюлер, един от участниците в конференцията.

В следобедното заседание на форума заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която води делегацията на ЕС, се предвижда да представи в Истанбул "голямо споразумение", насочено към преодоляване на недостига на финансиране за хуманитарни нужди в размер на 15 млрд. щатски долара.

"Целта ни през следващите пет години е да предоставим още един милиард щатски долара на хората, които най-много се нуждаят от животоспасяваща помощ, като спестим разходи от административните дейности на донорите и хуманитарните организации", посочи Кристалина Георгиева, която е и съпредседател на работната група на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарните помощи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят