Меркел: България е изправена пред големи предизвикателства за условията на правовата държава

Борисов ще се опита да поеме лидерството на Балканите след срещата с германския канцлер

България е изправена пред големи предизвикателства що се отнася до условията на правовата държава, заяви германския канцлер Ангела Меркел, след като прие премиера Бойко Борисов в Берлин.

"Ние подкрепяме България и реформите в нея", заяви Меркел.

Тя подкрепи присъединяването на България към т.нар. чакалня на еврозоната и Шенгенското пространство, но отбеляза, че страната ни трябва да изпълнява необходимите условия.

"Ако България изпълни условията за Шенгенското пространство, а това е свързано с борбата с корупцията и правовата държава - тогава е готова да постигне приемане", заяви германският канцлер.

Тя добави, че Берлин е наясно и с амбицията на София за еврозоната и финансовите министри на страните от общността обсъждат въпроса.

Борисов: И Берлинската стена се преодоляваше, и от Алкатраз има избягали хора

"А това, че може да се преодолява една ограда, тя и Берлинската стена се преодоляваше. От Алкатраз има избягали хора. В края на краищата нашето предпазно съоръжение е да подпомагаме граничната си полиция срещу големи тълпи от хора. Това не е ограда или затвор да превръщаме границата си".

Това коментира премиерът Бойко Борисов, след като се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Още

България отдавна е изпълнила техническите изисквания за Шенген, но някои страни членки се противопоставят на приемането ѝ заради лошите резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Европейските лидери имат и резерви за влизането ни в еврозоната, тъй като страната изостава много от жизнените критерии на останалите страни членки.

Меркел каза, че Берлин се опитва да насърчава инвестициите на германски фирми в България, "защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар".

"За нас е важно всички да просперират икономически. България все още е страна с малък доход на глава от населението. Но хората в България трябва да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка и това бе основна точка на нашите разговори с премиера Борисов", каза Ангела Меркел.

Германия е втората спирка от първата задгранична обиколка на Борисов, след като той стана премиер за трети път. Меркел посрещна Борисов с военни почести, прегръдка и целувка.

"Сърдечно ти благодаря, скъпи Бойко за посещението", каза германският канцлер.

Във вторник Борисов се срещна с френския президент Еманюел Макрон, от когото също поиска подкрепа за еврозоната и Шенгенското пространство.

Борисов и Меркел с общ план за Балканите

Тя допълни, че за Германия и ЕС Западните Балкани остават приоритет.

"От една страна България граничи със Западните Балкани и има голям интерес от стабилност. В Триест предстои да говорим с представители на страните от Западните Балкани. Ще дадем надежда за перспектива и ще подкрепим тези страни, тъй като другите политически партньори също са заинтересовани да имаме добри отношения. Ясно искаме да се разбере, че подкрепата ни към Западните Балкани няма да се промени", каза Меркел.

Бойко Борисов от своя страна посочи, че благодарение на географското си положение и предстоящото председателство на Европейския съюз България би могла да направи много неща, с които да подпомогнем Балканите.

"Това съвпада и с плановете на Берлин. Искаме да дадем европейска перспектива на обикновените хора на Балканите", каза Борисов.

Той посочи, че "моторите на ЕС - Германия и Франция - ще ни окажат необходимата подкрепа, за да помогнем на народите на Балканите“.

"Както посочи канцлерката Меркел, на Балканите имат интереси редица геополитически играчи. Много сфери на влияние се опитват да се създадат там, но Балканите са Европа. Нека се възползваме от нашето председателство в подкрепа на Западните Балкани", коментира Борисов.

Борисов ще бъде посредник между Турция и ЕС

Българският премиер каза, че ще положи много усилия и за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция.

"Разговаряхме по темата за Турция - тя е наш съсед. Много негативи се насложиха в отношенията ЕС-Турция, но сега споделих, че ще имам скорошно посещение и среща с президента Ердоган и премиера Йълдъръм. Ще положа много усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция", каза Борисов.

"Това е една голяма държава на нашата граница със сравнително мощна икономика и много големи взаимовръзки, включително с Германия. Недопустимо е за да се задържат журналисти, да не се допускат депутати. Ще използвам влиянието, което имам, да кажа своето мнение. Не казвам,че ще успея, но ние трябва с нашия съсед да опитаме да нормализираме отношенията", допълни той.

От своя страна канцлерът Ангела Меркел заяви, че оттеглянето на германските военни от базата в Инджирлик е необходима последица, тъй като германските депутати нямат неограничена свобода да посещават базата.

Борисов пак лансира газовия хъб "Балкан"

По време на срещата, която продължи повече от час, Борисов е запознал Меркел с развитието на енергийните проекти в България и преди всичко с проекта за газов хъб "Балкан“.

Борисов съобщи, че двамата са обсъдили и проблема с борбата с тероризма.

"Моята мечта е ЕС да бъде колективен член на НАТО“, каза българският премиер и добави, че това е въпрос на дискусии.

Споделяне

Още от България