Меркел: Бях права. Не можем да разчитаме на САЩ

Германският канцлер иска запазване на единството на Европа и смята, че отношенията със САЩ са под "силен натиск"

Ангела Меркел по време на петъчната й пресконференция

Бях права, когато преди година казах, че Европа не може повече да разчита на САЩ да налагат ред в света и че е необходимо (Европа) да поеме нещата в собствените си ръце, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на годишната си лятна пресконференция в петък. "Не можем да разчитаме на суперсилата на САЩ", добави тя, цитирана от Ройтерс.

Като същевременно подчерта, че запазването на единството на Европа ще бъде задача "от особено значение през идните години". Тя каза , че ще продължи да настоява за единен Европейски съюз и отбеляза, че при президентството на Доналд Тръмп в САЩ трансатлантическите отношения са се оказали "под силен натиск". Историята на трансатлантическите отношения показва, че Европа и САЩ са се спречквали много пъти, "но решаването на тези конфликти винаги си е струвало", каза Меркел.

Отношенията на Германия със САЩ са от ключово значение, посочи тя днес, след като Тръмп миналата седмица обвини Берлин, че е пленник на Русия заради енергийната си зависимост.


Запитана за работните си отношения с Тръмп, Меркел каза: "Може да се каже, че ценностите - обичайната рамка на нашите отношения, в момента са под силен натиск". "Запазването на работни трансатлантически отношения, обаче, включително и с президента на САЩ, е от ключово значение за нас и аз ще продължа да се грижа за това", добави канцлерът.


Ще продължа да търся многостранни подходи (във външната политика), защото съм убедена, че този тип сътрудничество носи печалба за всички, подчерта тя.

Попитана дали е съгласна с Тръмп, че САЩ и ЕС са "врагове", канцлерът отговори: "Няма да приема този избор на думи".

 

А на въпроса защо Тръмп изглежда е развил антипатия към Германия, Меркел отговори, че "не е направила изследвания къде се коренят причините", но предполага, че антипатията може да е свързана с икономическата мощ на Германия.

 

Тя разказа, че се е опитала да спори с обвиненията на Тръмп, че Германия поддържаше неравноправен търговски баланс със САЩ, с аргумента, че търговското салдо всъщност е благоприятно за САЩ, когато в него са включени и услугите.

 

Същевременно Меркел приветства отправената покана от Тръмп към руския президент Владимир Путин за среща във Вашингтон. "Мисля, че срещите между президентите на Русия и Америка трябва отново да станат нормална практика", продължи тя и изрази надежда, че Путин и Тръмп ще обсъдят ядреното разоръжаване, като отбеляза че двете страни притежават 90 процента от ядрените оръжия в света.


Говорейки за вътрешната политика, канцлерът призна, че неотдавнашната правителствена криза в Германия заради разногласия по въпросите за миграцията е довела до загуба на политическо доверие, което сега правителството трябва да си върне. Според нея разгорелият се дебат по миграционната политика е бил важен и необходим.

 

"Тонът често бе остър и аз придавам много, много голямо значение на езика", отбеляза тя, имайки предвид острата размяна на реплики между нея и вътрешния министър Хорст Зеехофер, който е от Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварската партия, съюзена с нейния Християндемократически съюз . А после добави, че занапред проблемите трябва да бъдат решавани по различен начин.


Меркел се зарече да изкара пълния си мандат, който приключва през 2021 г., въпреки вътрешните дрязги в управляващата коалиция за имиграционната политика. Запитана дали е мислила за оставка, тя каза: "Не. Не. Аз съм в разгара на една важна дискусия и трябва да съсредоточа усилията си върху нея".

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?