Меркел държи да се променят договорите на ЕС

Меркел държи да се променят договорите на ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че европейските договори се нуждаят от промяна, за да се въведат санкции за страните, чиито дефицити са твърде високи или пък имат прекалено много натрупани дългове, предадоха световните агенции.Тези промени биха били сигнал за стабилизиране на пазарите, подчерта германският канцлер на съвместна пресконференция след срещата си с президента на ЕС Херман ван Ромпой.

Ромпой от своя страна посочи, че говоренето за промени в договорите на ЕС не е "табу", но неговият приоритет е да работи в рамките на настоящите договори. Той се обяви против създаването на нови институции за управление на икономическата стратегия на ЕС.

Меркел и Ван Ромпой подчертаха, че е много важно да се засили икономическото управление на ЕС.

Германският канцлер каза, че на срещата на Европейския съвет идната седмица ще предложи стартиране на процес, който може да доведе до създаване на постоянни институции, занимаващи се с проблемите на конкурентоспособността и стабилността.

Заради кризата с еврото Франция предложи реформа в управлението на еврозоната, която предвижда да има редовни срещи на ръководителите на 16-те страни членки и да се създаде секретариат с президент, за да координира тяхната икономическа политика."В момента нямаме нужда от нови институции" или от техническа подкрепа на вече съществуващите институции, каза Ромпой.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?