Меркел e канцлер на Германия за четвърти мандат

Първото й задгранично пътуване ще е в петък в Париж

Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, съобщиха световните агенции. 63-годишната Меркел получи 364 гласа "за" при 315 "против" и 9 "въздържал се".

"Приемам вота", каза тя след гласуването.

Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес.

Гласуването бе тайно и не е ясно колко депутати от управляващата коалиция не са подкрепили правителството. Това са най-малко 35 човека, посочва АП, но отбелязва, че ситуацията е била подобна в началото и на другите две "големи коалиции" на Меркел.

Торстен Фаас, преподавател по политология в Берлинския свободен университет, прогнозира, че правителството ще изкара пълен четиригодишен мандат. Партиите от управляващата коалиция доказаха, че могат да работят заедно, подчерта той, цитиран от АП.

Агенцията отбелязва, че това вероятно ще е най-крехката коалиция, оглавявана от Меркел. Очаква се това да е последният ѝ мандат на поста. Германският канцлер ще бъде изправена пред предизвикателства като реформирането на Европейския съюз и избягване на потенциална търговска война ЕС-САЩ.

По-късно в сряда Ангела Меркел положи клетва за четвъртия си мандат на поста. Тя се закле "с Божията помощ да посвети всичките си сили, за да работи за добруването на германския народ" и "да пази и брани основния закон и законите на федерацията". Церемонията се ръководеше от председателя на парламента и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.

След канцлера положиха клетва и министрите в новото германско правителство. То включва шестима министри от Германската социалдемократическа партия, петима министри от Християндемократическия съюз и трима министри от Християнсоциалния съюз.

Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача. Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември.

Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия.

Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици. Председателят на ГСДП Мартин Шулц, който промени на 180 градуса позицията на партията, подаде оставка от поста.

Очаква се в петък Меркел да разговаря в Париж с френския президент Еманюел Макрон, съобщи източник от Елисейския дворец, цитиран от ДПА. Двамата лидери, които имат много добри отношения, ще проведат работна среща.


Визитата подчертава близките връзки между Франция и Германия, които са и основна движеща сила в Европейския съюз. Макрон посети Меркел в Берлин ден след встъпването си в длъжност през май миналата година. Френският президент се надява новото германско правителство да подкрепя амбициозната му програма за по-тясна интеграция в еврозоната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?