Меркел е оптимистка за стабилна коалиция

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че започва с оптимизъм предварителните преговори с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за съставяне на коалиционно правителство, предадоха Ройтерс и Франс прес в неделя.

"Започвам дискусиите с оптимизъм, макар че осъзнавам колко голяма работа ни чака", заяви канцлерката на откриването на планираните петдневни сондажи между християндемократи, социалдемократи и баварския християнсоциален съюз, в които вече официално трябва да стане ясно има ли шанс да съставят коалиционно правителство.

"Мисля, че можем да го постигнем", добави Меркел, но подчерта, че целта е формирането на стабилно правителство.

Лидерът на ГСДП Мартин Шулц заяви, че неговата партия няма да поставя категорични предварителни условия.

Консервативният блок на Меркел и ГСДП трябва да решат до петък дали имат достатъчно допирни точки за започване на официални преговори за нова широка коалиция, подобна на тази, която управляваше Германия през последните четири години.

Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварският съюзник на партията на Меркел Християндемократически съюз (ХДС), заяви, че започва преговорите с добро настроение. Партиите трябва да постигнат споразумение, подчерта той. Според него най-късно до Великден Германия трябва да има правителство.

По 13 души от партия ще се съберат около кръглата маса в неделя. Сондажите ще се проведат в централата на ГСДП. След кратък разговор между тях на заседания ще се съберат и 15-те работни групи, които трябва да намерят пресечни точки в програмите на трите партии.

Още в новогодишното си обръщение канцлерът Ангела Меркел обеща този път преговорите да са бързи и интензивни, но какъв ще е резултатъ им щес тане ясно в четвъртък.

Ако трите партии се разберат за коалиция, на извънреден конгрес на социалдемократите на 21 януари делегатите на партията трябва да дадат съгласие, за да може тя наистина да бъде сформирана.

Изборите в Германия се проведоха на 24 септември. Досега страната никога не е оставала толкова дълго без правителство. Според 53% от германците и този път християндемократите и социалдемократите ще успеят да преодолеят различията си и да съставят кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?