Меркел е отворена за дискусия по демократизирането на решенията в еврозоната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангела Меркел е отворена за дискусия по демократизирането на вземаните решения в еврозоната. Това заяви във вторник в Берлин кандидатът на френските социалисти за президентския пост Беноа Амон след среща с германския канцлер.

Амон, цитиран от Франс прес, предложи Еврогрупата, форумът на министрите на финансите от еврозоната, да бъде сменена с ново събрание на депутати от националните парламенти и от Европарламента. Този формат би бил компетентен по въпросите на бюджета, както и по политиката на хармонизиране в сектора на финансите и социалната сфера.

Канцлерът изрази пред мен резервите, които тя може да има в юридически план и се спря на политическите трудности при практическото прилагане на подобно решение, но не затвори вратата пред дискусията, а за мен това е нещо положително, заяви пред журналисти Амон след разговорите си с Меркел.

Малко е вероятно канцлерът да приеме толкова радикална реформа, която според нея би породила опасност от разхлабване на бюджетната дисциплина в еврозоната, към която Германия е силно привързана, отбелязва АФП.

Ако обаче се потвърди, че Меркел поне е отворена за дебат по засилването на легитимността на вземаните решения в еврозоната, това би било еволюция от нейна страната. Германският канцлер не направи изявление след срещата си с Амон, уточни АФП.

Меркел прие кандидатът на френските социалисти, който се ползва със слаба подкрепа, според проучванията на общественото мнение. Преди това тя се срещна с други двама френски кандидати - центриста Еманюел Макрон и на десницата - Франсоа Фийон.

Макар канцлерът да не казва нищо публично за предпочитанията си, в частни разговори обкръжението ѝ не прикрива силния си интерес към кандидата Макрон, чийто проевропейския курс се харесва на Берлин, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?