Меркел е отворена за идеята за голям европейски възстановителен фонд

Италианският премиер приветства "големия напредък" към приемлив икономически отговор на кризата

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е отворена за идеята за голям европейски фонд на стойност до 2 трилиона евро за възстановяване след пандемията от новия коронавирус. Тя обаче направи уговорката, че иска повече яснота как ще бъдат използвани парите, преди да даде своето одобрение, предаде Ройтерс.

Меркел говори тази вечер пред репортери след заседанието на Европейския съвет чрез видеоконферентна връзка. Лидерите на 27-те страни членки на ЕС обсъдиха създаването на общ фонд, за да бъде предотвратен икономическият колапс на някои държави.

"На всички беше ясно, че ние се нуждаем от такъв възстановителен фонд", каза Меркел и бе категорична, че "такова общо решение е в интерес на Германия, защото нещата могат да вървят добре за Германия само ако вървят добре за Европа".

В същото време тя призна за различия между страните и поиска повече яснота за пакета, преди да я одобри, но добави, че атмосферата на разговорите е била добра.

Германия ще трябва да прави по-големи вноски в бюджета на ЕС, призна Меркел и потвърди опозицията си срещу емитирането на общи европейски облигации.

Управителката на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди лидерите на страните членки, че съюзът е изправен пред голям икономически шок заради пандемията. Тя прогнозирала възможен спад на брутния вътрешен продукт с между 5 и 15 процента, каза дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон призна, че "няма консенсус" между страните членки за прехвърляне на средства към най-засегнатите от кризата с коронавируса "региони и сектори", предаде Франс прес.

Макрон призова за голям план за икономическо възстановяване, който да включва "не само кредити", но и финансови трансфери. "Ако оставим да падне част от Европа, ще падне цяла Европа", предупреди той.

Френският президент призова за план за възстановяване на стойност от порядъка на 5 до 10 процента от БВП на ЕС (между 800 милиарда и 1,6 трилиона евро). Според него има принципно съгласие по въпроса между страните членки.

Италианският премиер Джузепе Конте приветства "големия напредък" към приемлив икономически отговор на кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.

В коментар, публикуван във Фейсбук след видеоконференцията, Конте заяви, че възстановителният фонд, който ще бъде създаден от Европейската комисия, трябва да бъде достатъчно голям, за да позволи на най-тежко засегнатите от епидемията държави, "да защитят своята социална и икономическа тъкан".

"Постигнахме голям напредък, немислим само преди няколко седмици", изрази задоволство италианският премиер, чиято страна е на първо място в ЕС по починали от коронавируса и на второ място по заразени след Испания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?