Меркел е склонна да приеме идеята за данък върху финансовите транзакции

Меркел е склонна да приеме идеята за данък върху финансовите транзакции

Германският канцлер Ангела Меркел даде сигнал, че е отворена за нови мерки, стимулиращи икономическия растеж в Европа, съобщи Ройтерс. Канцлерът по-специално демонстрира гъвкавост по въпроса за въвеждането на данък върху финансовите транзакции. Едновременно с това тя приветства споразуменията за увеличаване на заплатите в Германия.

Ден след като Германия обяви, че подкрепя даването на още една година на Испания, за да намали дефицита си до 3 процента от БВП, Меркел изпрати послание, че е готова на компромис с опозиционната Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и с европейските партньори и в други области.

Тя обаче отново отхвърли идеята за съвместни еврооблигации като решение на кризата и заяви, че трябва да може страните, които нарушават фискалните правила, да бъдат съдени в Съда на ЕС.

Коментарите ѝ, направени на конференция на нейния Християндемократически съюз (ХДС) е Берлин, показват, че тя е готова да се вслуша в призивите Германия да направи повече за растежа, но иска в замяна другите страни от еврозоната да приемат да се откажат от суверенитета си върху бюджета, отбелязва Ройтерс.

Като реверанс към ГСДП, която заплашва да забави одобрението на новия пакт за бюджетна дисциплина на Меркел, тя за първи път заяви, че е отворена за въвеждане на данък върху финансовите транзакции в онези страни от еврозоната, които го подкрепят.

Меркел призова парламентарната опозиция да подкрепи бъдещия постоянен спасителен фонд на еврозоната и европейския бюджетен пакт, като заяви, че "ситуацията в еврозоната в момента отново е много променлива".

В речта си канцлерът направи отклонение, за да приветства споразуменията за сравнително високи заплати, с които германските работници се сдобиват тази година - увеличения, които според икономистите ще засилят вътрешното потребление в най-голямата европейска икономика.

Фолксваген (Volkswagen AG) - най-големият автомобилопроизводител в Европа - ще вдигне заплатите в германските си заводи с 4,3 на сто за 13-месечен период, след като синдикатът И Ге метал (IG Metall) издейства увеличение от 4,3 процента за своите 3,6 милиона членове, припомня Ройтерс. Това бе най-голямото увеличение за машиностроителния сектор от 1992 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?