Меркел е тазгодишния носител на Международния медал на четирите свободи

Меркел е тазгодишния носител на Международния медал на четирите свободи

Германският канцлер Ангела Меркел ще получи тазгодишната награда "Международен медал на четирите свободи" за ключовата ѝ роля в преодоляването на кризите в Европа и за нейното "забележително морално ръководство" в Германия, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.

Престижната награда се присъжда всяка година от холандската фондация "Рузвелт". Тя ще бъде връчена на Меркел на церемония през април.

В съобщението, обявяващо тазгодишния носител на наградата, фондацията изтъква ролята на Меркел за разрешаването на финансовата и миграционната кризи, усилията ѝ за мирното уреждане на украинския конфликт и за нейното "забележително морално управление като канцлер на всички германци независимо от вярата и етническия им произход".

Наградата се присъжда на отделни личности или организации с принос за свободата на словото, свободата на вероизповеданието, свободата от потребности и свободата от страх. Тези ценности са извлечени от реч на бившия американски президент Франклин Рузвелт през 1941 г.

Предишни носители на наградата са бившите американски президент Хари Труман и Джими Картър, бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?