Въпреки плановете на САЩ

Меркел е твърдо против доставки на оръжия за Украйна

Ангела Меркел, сн. БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е твърдо против доставки на оръжия на украинската армия, след като само часове по-рано американският президент Барак Обама съобщи, че обмисля подобна мярка, ако дипломатическите усилия за решаване на кризата в страната не помогнат.

Меркелс каза на обща пресконференция в Отава с канадския премиер Стивън Харпър, че конфликтът между Русия и Украйна не може да бъде уреден с военни  средства, предаде Асошиейтед прес.

Канцлерката посети Отава часове след като се срещна с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон.

"Надявам се, че ще успеем да уредим конфликта с дипломатически средства, защото смятам, че той не може да бъде уреден с военни средства", каза Меркел.

"Ще видим през следващите няколко дни дали ще има напредък. Това съвсем не е сигурно", продължи тя, имайки предвид френско-германските преговори миналата седмица с президентите на Украйна Петро Порошенко и на Русия Владимир Путин.

Обама от своя стана заяви в понеделник, че все още не е взел решение за доставката на оръжия за Украйна.

”Консултирах се с Ангела Меркел и ще го обсъдя и с други съюзници. То не се основава на идеята, че Украйна би могла да победи руската армия, става дума по-скоро за това да видим дали има още неща, с които можем да помогнем на Украйна да увеличи защитата си срещу сепаратистката агресия", заяви Обама.

Върху Русия ще продължи да бъде оказван натиск с икономически санкции, защото тя не може да прекроява границите на Европа със силата на оръжията, предупреди американският държавен глава.

Обама е под натиск от високопоставени американски представители да достави оръжия на украинските власти въпреки възраженията на Ангела Меркел.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят