Въпреки плановете на САЩ

Меркел е твърдо против доставки на оръжия за Украйна

Ангела Меркел, сн. БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е твърдо против доставки на оръжия на украинската армия, след като само часове по-рано американският президент Барак Обама съобщи, че обмисля подобна мярка, ако дипломатическите усилия за решаване на кризата в страната не помогнат.

Меркелс каза на обща пресконференция в Отава с канадския премиер Стивън Харпър, че конфликтът между Русия и Украйна не може да бъде уреден с военни  средства, предаде Асошиейтед прес.

Канцлерката посети Отава часове след като се срещна с президента на САЩ Барак Обама във Вашингтон.

"Надявам се, че ще успеем да уредим конфликта с дипломатически средства, защото смятам, че той не може да бъде уреден с военни средства", каза Меркел.

"Ще видим през следващите няколко дни дали ще има напредък. Това съвсем не е сигурно", продължи тя, имайки предвид френско-германските преговори миналата седмица с президентите на Украйна Петро Порошенко и на Русия Владимир Путин.

Обама от своя стана заяви в понеделник, че все още не е взел решение за доставката на оръжия за Украйна.

”Консултирах се с Ангела Меркел и ще го обсъдя и с други съюзници. То не се основава на идеята, че Украйна би могла да победи руската армия, става дума по-скоро за това да видим дали има още неща, с които можем да помогнем на Украйна да увеличи защитата си срещу сепаратистката агресия", заяви Обама.

Върху Русия ще продължи да бъде оказван натиск с икономически санкции, защото тя не може да прекроява границите на Европа със силата на оръжията, предупреди американският държавен глава.

Обама е под натиск от високопоставени американски представители да достави оръжия на украинските власти въпреки възраженията на Ангела Меркел.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?