Меркел: ЕС да се готви за "най-лошото" развитие в преговорите с Лондон

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди днес ЕС да се готви за "най-лошото" развитие в преговорите с Великобритания за бъдещите отношения. Тя отправи това предупреждение на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, посветена на започналото от вчера германско председателство на Съвета на ЕС.

По-рано днес главният европейски преговарящ Мишел Барние съобщи, че засега няма напредък след поредния кръг от срещи с британската страна. Германия иска постигане на приемливо решение, но трябва да бъдем готови за най-лошото развитие, заяви Меркел по повод възможността преговорите да се провалят. Искаме споразумение с Лондон, но не на всяка цена, още сме далеч от сближаване на вижданията, уточни Фон дер Лайен.

По думите на Меркел преодоляването на последиците от пандемията е сред най-важните задачи на германското председателство. Тя добави в отговор на въпрос, че Берлин е доволен от намерението на ЕК да представя доклади за състоянието на върховенството на закона във всички страни от ЕС. В интерес на всички е отпускането на европейски средства да бъде обвързано със законността, добави Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК изрази очакване този въпрос да бъде засегнат в предстоящите в Брюксел в средата на месеца преговори по бъдещия европейски бюджет. Това не е мярка, насочена към някого, а в общ интерес, и затова би трябвало да бъде съставна част от предложението за бюджета, допълни тя. Фон дер Лайен изрази очакване цялостната рамка на бюджета да не бъде променяна при преговорите и настоя за бързи решения до края на годината от ръководителите на държавите в ЕС, от Европейския парламент и от националните парламенти.

Всеки изгубен ден до намирането на решение за бюджета води до загуба на работни места и отслабване на икономиката. Има нужда държавите от ЕС да не гледат само тесните си интереси, заяви председателят на ЕК.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?