Меркел: ЕС ще даде единен отговор на отравянето в Англия, но ще запази контактите с Русия

Франция заяви, че е твърде рано да реагира на отравянето на Скрипал

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че ЕС ще излезе с единна позиция по нападението с нервнопаралитично вещество срещу бивш руски агент в Англия, за което британският премиер Тереза Мей държи отговорна Москва, предаде Ройтерс.

"Приемаме много сериозно заключенията на британското правителство. Ще представим обща европейска позиция" на срещата на лидерите на ЕС следващата седмица, каза Меркел за германската телевизия А Ер Де.

"При все това смятам, че сега не бива да прекъсваме всички контакти. Трябва да продължим да разговаряме с руснаците въпреки всички разногласия", добави Меркел.

 

Френски правителствен говорител заяви, че е твърде рано Париж да решава как да реагира на отравянето във Великобритания на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал. Лондон обвини Русия, че стои зад атаката, предаде Ройтерс.

Говорителят окачестви нападението като "много сериозен акт" и заяви, че Париж очаква доказателства, преди да реши дали да предприема контрамерки от солидарност със "стратегически си съюзник" Лондон.

Той каза това на редовна пресконференция малко след като британският премиер Тереза Мей обяви, че от Великобритания ще бъдат експулсирани руски дипломати и ще бъдат замразени двустранните контакти с Москва.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?