Меркел: ЕС трябва да продължи диалога с Турция

Германският канцлер критикува критикува страните, които не желаят да приемат мюсюлмански бежанци

Ангела Меркел, ЕПА/БГНЕС

ЕС трябва да продължи диалога с Турция, заяви  канцлерът на Германия Ангела Меркел в интервю за обществената телевизия АРД.
 
"Трябва да поддържаме диалога, ръководейки се от нашите представи за демокрация", заяви тя.
 
В отговор на въпрос за ситуацията с демокрацията в Турция Меркел каза: "Не искам да давам оценки, но отново и отново отбелязваме дефицит."
 
"Сблъскваме се с различни тенденции в Турция, добави тя. Смятам, че беше правилно и важно да осъдим пуча, което очакваше от нас турската страна."
 
Германският канцлер каза също, че е необходимо "да говорим един с друг, а не един за друг, което често не води в дипломацията до добри резултати".
 
По повод възможността напрежението от събитията в Турция да се пренесе в Германия, Меркел подчерта, че тя е канцлер и на всички турци, живеещи в Германия, предаде ДПА. 
 
Меркел разкритикува страните в Европа, които казват, че няма да приемат мюсюлмански бежанци. Tя посочи, че страните от ЕС ще постигнат съгласие по най-трудните въпроси, свързани с мигрантската криза, един от които е как по-справедливо да бъдат разпределени кандидатите за убежище сред 28-те членове на съюза.
 
Меркел каза, че всяка страна трябва да даде своя принос и не изключи възможността на някои от тях да бъде позволено да приемат по-малко имигранти, ако имат по-голям финансов принос.
 
"Как точно ще се балансират нещата, остава да видим", каза германският канцлер.
 
 
Още по темата
Още от Свят