Меркел: Европа не бива да смекчава реформите

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди в Давос да не бъдат смекчавани болезнените реформи в Европа, предаде Ройтерс в четвъртък.

По думите на канцлера Европейският съюз трябва да гарантира, че се е възползвал изцяло от дълговата криза, за да модернизира и засили конкурентоспособността си.

"Политическият опит сочи, че често е нужен натиск за политически структурни реформи", каза Меркел в речта си на Световния икономически форум (СИФ).

"Заключението ми следователно е, че ако Европа е в трудно положение днес, то ние трябва да приложим структурни реформи днес, за да можем да живеем по-добре утре", допълни канцлерът.

Ангела Меркел предупреди и за опасност от ново засилване на нестабилността в Европа заради високото равнище на безработицата в много страни. Според нея при необходимост трябва да бъдат взети нови мерки за преодоляване на последиците от кризата, докато поне започнатите структурни реформи не доведат до намаляване на броя на безработните.

Меркел изрази опасения за рисковете от валутна манипулация, споменавайки конкретно Япония, където централната банка реши да ускори темпа на печатане на пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа