Меркел: Европейците трябва да вземат съдбата си в собствени ръце

Меркел: Европейците трябва да вземат съдбата си в собствени ръце

"Европа трябва да вземе съдбата си в собствени ръце, изправена пред западния алианс, разделен от „Брекзит“ и президентството на Доналд Тръмп“, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Времето, в което можем напълно да зависим от другите, е напът да свърши", каза тя пред поддръжници в Мюнхен.

Без да спомене изрично името на американския президент, германският канцлер даде да се разбере, че страната ѝ и Европа вече на могат да разчитат на САЩ при управлението но Доналд Тръмп.

"Докато Германия и Европа се стремят да останат в добри отношения със САЩ и Великобритания, трябва да се борим за собствената си съдба", продължи Меркел.

Канцлерът току-що се завърна от срещата на върха на Г-7, която приключи в събота без споразумение между САЩ и останалите шест големи държави за поддържане на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Тя определи дискусията "6:1" като "много трудна, да не кажа много незадоволителна".

Американският президент изтъкна, че ще разкрие дали САЩ ще се придържат към споразумението за глобалните въглеродни емисии едва през следващата седмица.

"Цялата дискусия по темата за климата беше много трудна, да не кажа много незадоволителна", каза Меркел. "Тук имаме ситуация от шест срещу един, което означава, че все още няма признаци дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение или не", добави тя.

На предишен етап от първото си пътуване в чужбина като президент, Тръмп повтаряше критиките на съюзниците от НАТО, че не са успели да изпълнят ангажимента към отбранителния алианс за военни разходи от 2% от БВП.

Тръмп също така описа немските търговски практики като "лоши, много лоши" в разговорите в Брюксел миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?