Меркел: Германия може да избегне нова карантина заради коронавируса

Меркел: Германия може да избегне нова карантина заради коронавируса

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че иска да направи всичко по силите си, за да избегне нова национална карантина, и изрази увереност, че тази цел е постижима, предаде Ройтерс.

"Всички ние искаме да избегнем втора национална карантина и можем да го направим", заяви Меркел в момент, когато заразяванията с коронавирус в Германия отново се увеличават.

По думите ѝ сега хората много по-добре знаят как да защитят себе си и здравната система, отколкото през март, когато беше наложена национална карантина. Според нея на всяка цена би трябвало да се избегне нова карантина.

По европейските стандарти Германия засега има сравнително ниско ниво на заразени и починали от корнавирус, но Меркел каза, че случаите могат да достигнат 19 200 на ден, ако сегашните тенденции се запазят.

По данни на института "Роберт Кох" Германия е регистрирала вчера 2089 нови заразявания, с което общият им брой е станал 287 421. Смъртните случаи са общо 9471.

Меркел заяви в парламента, че новите ограничителни мерки през зимните месеци са необходими за спасяването на човешки животи, и изрази надежда, че пандемията все някога ще приключи.

"Сигурна съм, че животът, какъвто го познавахме, ще се завърне, семействата ще празнуват отново, а клубовете, театрите и футболните стадиони отново ще бъдат пълни", каза тя. "И каква радост ще бъде това", заяви Меркел.

Германия ще ограничи броя на участниците в публични и частни събирания в зависимост от степента на разпространение на Ковид-19, за да може тя да бъде овладяна през есента и зимата, заяви вчера Меркел, цитирана от Ройтерс.

Освен завръщащите се от ваканция туристи, частните празненства са съществен източник на нови огнища на зараза в Германия и затова трябва да се реагира, каза Меркел във вторник след среща с ръководителите на 16-те германски провинции.

Провинциите, където са регистрирани 35 новозаразени с коронавируса на 100 000 жители за период от седем дни, ще трябва да наложат ограничение от 50 участници на празненства в публично пространство или наето помещение. За частните сбирки ще бъде "настоятелно препоръчано" броят на участниците да не е повече от 25 души.

Ако броят на новозаразените достигне 50 на 100 000 жители, ограничението ще е 25 души в публични пространства и 10 на домашни събирания.

"Искаме да действаме регионално, конкретно и целенасочено вместо отново да налагаме карантина в цялата страна - това трябва да се избегне на всяка цена", каза Меркел. Тя също така посъветва германците да избягват да ходят в чужбина в празничния период на Вси светии.

В ресторантите, кафенетата и баровете, където всеки клиент трябва да оставя името си, ще се налагат глоби от най-малко 50 евро за даване на невярна информация. Всяка провинция ще решава какъв да е размерът на тази глоба.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?