Меркел: Германия няма да затвори границите си за бежанци

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел защити политиката си към бежанците и заяви, че няма да затвори германските граници, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.


Тя каза това в интервю за в. "Аугсбургер алгемайне" преди конгреса на нейния Християндемократически съюз (ХДС) и срещата на върха на ЕС идната седмица.
"Работя за намаляване на броя на мигрантите, (пристигащи в Германия), но е илюзорно да се смята, че проблемът с бежанците може да бъде решен на германско-австрийската граница. Проблемът с големите придвижвания на бежанци може да бъде решен само с международно сътрудничество", каза канцлерката.

 

Според нея бежанският проток може да бъде овладян само с по-добра охрана на външните граници на ЕС и със засилено сътрудничество с Турция, от където най-много сирийски бежанци поемат към Европа. Канцлерката смята, че от съществено значение за решаване на проблема е споразумение между европейските страни, както и уреждане на конфликтите в Сирия и Либия.


"Ние всички високо ценим свободното движение на хора, стоки и услуги. И никоя страна в Европа не се нуждае от него повече от Германия. Но то може да действа дългосрочно само ако външните граници на Европа са охранявани. Ако като канцлер определя лимит на броя на мигрантите, пристигащи всяка година, и ако този лимит не бъде спазван, защото пристигат повече хора, ще се окаже, че не съм изпълнила едно обещание и че проблемите ще станат по-големи, а не по-малки", продължи Ангела Меркел.


Тя изключи всякакво сътрудничество със сирийския президент Башар Асад в борбата срещу джихадистката Ислямска държава. "Международният съюз срещу Ислямска държава не включва Асад и неговите войски. Да не забравяме, че повечето бежанци, дошли у нас, са избягали от Асад. Той продължава да хвърля бомби варели срещу собствения си народ. За него не може да има бъдеще начело на държавата", каза Меркел и отправи призив за политическо уреждане на конфликта с преговори между режима и неговите опоненти.


ХДС се събира на конгрес в понеделник и вторник, напомня АФП. Канцлерката е изправена пред растящо недоволство в партията, която иска г-жа Меркел да определи лимит за броя на бежанците, приемани в Германия. Между януари и ноември са регистрирани близо един милион души, искащи убежище в Германия, напомня АФП.


Според медии и анализатори това недоволство може да се излее на конгреса и да постави в трудна ситуация канцлерката, която е на власт от 10 години и няма реален съперник нито вътре в партията, нито извън нея, добавя АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа