Меркел: Германия ще изведе ЕС от кризата с коронавируса по-силен отвсякога

Канцлерката Меркел се съмнява дали Великобритания наистина иска подреден Брекзит

Ангела Меркел

6-месечно председателство на ЕС, за да изведе блока от кризата с коронавируса по-силен от всякога, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

Съзнаваме, че германското председателство има изключително високи очаквания, каза Меркел в седмичното си видеообръщение. Искаме да изпълним тези очаквания като работим за излизането от кризата заедно и същевременно подготвим Европа за бъдещето, допълни тя.

Германия поема председателството на Съвета на ЕС на 1 юли.

Меркел уточни, че задачите на Германия в този период ще излязат извън прякото справяне с пандемията и ще се съсредоточат върху "трите ключови предизвикателства на нашето време," както ги определи германският канцлер.

Целите, свързани с опазването на околната среда, ще бъдат на първо място в германския дневен ред заедно с дигитализацията и подновените усилия що се отнася до европейските единни външнополитически цели.

Специален акцент ще бъде поставен върху отношенията на ЕС със стратегически партньори като Китай, Русия, Турция и САЩ.

Запазването на вътрешното единство в блока също ще остане водеща цел, каза Меркел.

По-рано днес външният министър Хайко Маас се съгласи, че ЕС има много големи очаквания за германското председателство и тези очаквания са подсилени от пандемията. За Маас трите най-важни цели на председателството са постигане на споразумение за многомилиардната програма за възстановяване след пандемията, за европейския бюджет, както и успешно приключване на Брекзит.

Съмнения за Брекзит

Меркел постави под съмнение това дали Великобритания има сериозен интерес от постигане на споразумение с ЕС за подреден Брекзит.

"Ще бъде в интерес на Великобритания и на всички членки на ЕС, разбира се, напускането да стане по подреден начин", каза Меркел в интервю, публикувано днес от в. "Зюддойче цайтунг" и други европейски медии. "Това обаче може да стане, ако и двете страни го желаят", посочи федералният канцлер.

Меркел казва в интервюто, че ако правителството на британския премиер Борис Джонсън иска да определи точно своите отношения с ЕС, то ще трябва да "живее с последствията", които може да са "по-малко взаимосвързана икономика".

Канцлерката подчерта, че 27-те членки на общността не трябва да се придържат към схващането, че те трябва да определят какво точно следва да иска Великобритания. "Великобритания трябва да дефинира това, а ние, 27-те, ще отговорим по подходящия начин", добавя Меркел.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, след като на референдум през 2016 г. с малко надделяха гласовете за излизане от общността. Остават точно шест месеца за сключване на сделка, преди правилата на ЕС да спрат да важат да Великобритания.

До момента ЕС и Великобритания са постигнали малък напредък в четири преговорни кръга по всеобхватно търговско споразумение.

И двете страни се съгласиха графикът на преговори да бъде ускорен през юли и те да получат "нов импулс", според съвместно изявление, направено по-рано този месец.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?