Меркел: Германската икономика няма да издържи ново затваряне

Германия с рекордно дневно увеличение на случаите на коронавирус

Кметът на Берлин Михаел Мюлер (ляво), Ангела Меркел и премиерът на Бавария Маркус Зьодер

Германия не може от икономическа гледна точка да си позволи ново затваряне както при първата вълна на епидемията от коронавирус през пролетта. Ситуацията трябва спешно да бъде овладяна. Това заяви снощи германският канцлер Ангела Меркел след среща с премиерите на федералните провинции, на която бяха договорени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

В четвъртък Германия съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавурус - 6638 за изминалото денонощие, предаде същевременно Ройтерс. По този начин общият брой на инфектираните в страната от началото на пандемията достига 341 223 души, сочат данни на института "Роберт Кох". Предишният дневен рекорд на Германия бе 6294 новозаразени на 28 март. Жертвите на патогена са се увеличили с 33 до 9710 души.

Спрямо други европейски страни Германия има сравнително ниски нива на заразени и починали засега, но през последните седмици бройките скачат и канцлерът Ангела Меркел предупреди, че може да се стигне до 19 200 новозаразени дневно, ако сегашната тенденция продължи.

Приехме бюджет, който предвижда само за тази година нов дълг от над 250 млрд. евро. Поради тази причина не можем да си позволим, включително икономически, втора вълна като тази през пролетта със същите последици, каза снощи Меркел, допълвайки, че не става дума само за здравната система.

Канцлерът подчерта, че страната е в критичен етап на борбата с Covid-19 и поведението на хората през следващите седмици ще има решаващо значение.

На срещата е било договорено затягане на правилата за носене на маски, както и баровете в райони с високи нива на заразяване да затварят по-рано.

Препоръчва се маските, които от април са задължителни в обществения транспорт и магазините, да се изискват задължително и в обществени пространства, където хората са близо един до друг в райони с над 35 на 100 000 души новозаразени седмично.

В райони със заразени над 50 на 100 000 души седмично обществените и частни събирания ще бъдат ограничени до 10 души.

Меркел призна, че резултатите от срещата не са напълно удовлетворителни. Не е било постигнато единодушие дали да се въведе единна забрана за движение на гражданите от т. нар. рискови зони - райони, където за седмица броят на заразените надвишава 50 на 100 000 жители. Тази тема ще се обсъжда и след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции.

Канцлерът призова младите хора да дадат своя принос в борбата с пандемията, като се откажат от купоните, след като няколко пъти частни празненства бяха сочени като причина за локализирани огнища на коронавирус в германски градове.

Меркел призова правителствата на германските провинции да действат заедно с цел възпиране на кронавирусната пандемия. На ръководителите на провинциалните правителства тя е задала въпроса дали те искат да бъдат предприети храбри стъпки или както през пролетта ще се действа седмица по седмица.

Правителството на Меркел настоява за по-стриктни правила за носене на маски и за затваряне на хотелите и други места за настаняване в районите, в които има голям брой на заразени с коронавируса.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер призова за бързи и единни действия. Той прикани колегите си да представят на следваща среща, която може да се състои след 10 дни, предложения за единна система от мерки в борбата с вируса.

Премиерът на Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет, който пък е на противната позиция, изрази скептицизъм относно ограниченията върху частните тържества.

Премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер пък заяви, че според него събитията от частен характер са основен разпространител на вируса.

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан обяви по-рано вчера, че нов режим на тестване ще бъде въведен от утре, като акцент ще има върху високорисковите групи и здравните работници вместо върху онези, които се връщат от задгранично пътуване.

Новите правила за карантина на завръщащи се от високорискови райони в чужбина ще се прилагат до 8 ноември, като карантината е за 10 дни, пък каза правителственият говорител Щефен Зайберт. Карантината ще може да се избегне само при негативен резултат от тест, направен до 48 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус