Меркел готова за провал на преговорите за евробюджета тази седмица

Меркел готова за провал на преговорите за евробюджета тази седмица

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС ще трябва да проведе нова среща за своя бюджет в началото на 2013 г., ако лидерите от блока не успеят да постигнат споразумение тази седмица по плана за разходите за периода 2014 г.-2020г.

"Не знам дали ще имаме окончателно споразумение утре или на следващия ден - ние искаме това. Ако е необходимо, ние ще трябва да се срещнем отново в началото на идната година", заяви Меркел, цитирана от Франс прес.

 

Ирландският премиер Енда Кени от своя страна предупреди, че продължителни преговори за бюджета на Европейския съюз за 2014-2020 г. ще отклонят вниманието от задачата за връщане на растежа в Европа.

 

В края на октомври Европейската комисия предложи проектобюджета за 2013 г. да бъде 138 млрд. евро, което е с 6.8% повече спрямо тазгодишната финансова рамка. Нетните донори обаче единодушно се обявиха против увеличаване на вноските им. В съвместно изявление Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Финландия, Дания и Швеция посочиха, че подобно искане “е абсолютно неприемливо в период на криза, когато самата Европейска комисия изисква от страните в ЕС спазването на строга бюджетна дисциплина“.

 

Първоначалното предложение на Европейската комисия за следващия седемгодишен бюджет бе за над 1 трилион евро, но то бе отхвърлено от някои държави членки.

 

В опит да намери компромис председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предложи бюджет в размер от 973 милиарда евро. Във вторник обаче стана ясно, че може да има и ново предложение в опит да се спаси срещата от провал след като няколко държави, включително Великобритания, Швеция, Холандия и Финландия, настояха за повече съкращения на разходите.

 

Ключовата среща за многогодишната финансова рамка на ЕС е в четвъртък и петък.

 

Премиерът Бойко Борисов заминава в четвъртък за Брюксел, където ще се проведе специално заседание на Европейския съвет. Все още не е ясно какви средства ще успее да договори България за след 2013 г.

 

Очаква се България да може да разчита на почти същите средства от Европа или по около 1 млрд. евро годишно и през следващия програмен период 2014 – 2020 г. по политиките на сближаване. Значително по-малко са парите за извеждане от експлоатация на първите четири ядрени реактора на АЕЦ “Козлодуй”. С около 10–15% обаче се увеличават средствата по преките плащания за земеделските производители. България ще се бори средствата от Кохезионния фонд да не бъдат намалявани.

 

Целта на срещата на лидерите на ЕС е да бъде постигнато политическо споразумение за приемане на финансовата рамка на бюджета на Съюза за следващия програмен период. То ще позволи процесът по приемане на секторното законодателство да приключи навреме, за да може новата многогодишна финансова рамка, разходните програми и правилата за собствени ресурси да започнат да се прилагат от 1 януари 2014 г.

 

Преди началото на работните сесии утре председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще проведат двустранни консултации с ръководителите на делегации.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа