Меркел и датската премиерка изслушаха държавните химни седнали

Ангела Меркел и Мете Фредериксен

Германската канцлерка Ангела Меркел и датската премиерка Мете Фредериксен изслушаха днес националните химни на двете страни седнали, предадоха световните агенции.

Вчера Меркел видимо трепереше на церемонията на открито за посрещането на финландския премиер Анти Рине. Това беше третият подобен случай за три седмици, припомня Ройтерс.

Преди днешната среща протоколът беше променен, вероятно за да се избегне нова проблемна ситуация.

След церемонията по посрещането с военни почести Меркел и Фредериксен изминаха пеша разстоянието до канцлерството, като германската канцлерка се усмихваше, съобщи Ройтерс.

След срещата си с Рине Меркел заяви, че е добре, и настоя, че треперенето "ще изчезне, също както се появи един ден".

По-късно днес на съвместната пресконференция с Фредериксен германската канцлерка увери, че знае, че трябва да се грижи за здравето си, и е наясно с отговорностите, които ѝ налага заеманият пост.

"За мен е много важно да бъда здрава и аз се грижа за моето здраве", изтъкна тя.

Следващата седмица Меркел навършва 65 години. Тя заема поста от 2005 г. и не е известно да страда от сериозни здравни проблеми. Вчера тя не съобщи да е получавала медицински препоръки или лечение.

Медицински експерти омаловажиха спекулациите по въпроса, заявявайки, че има много възможни причини за тремора.

Тази сутрин, след вчерашния трети случай за по-малко от месец, при който германската канцлерка получи видим за всички тремор на публично място, вестник "Кьолнер Щат Анцайгер" я призова да обясни дали има здравословен проблем.

"На политиците не е забранено да се разболяват - те имат правото да се възстановяват и лекуват от изцеждащата енергията им отговорна работа. Една болест обаче се превръща в политически проблем, ако не може повече да се гарантира, че (политиците) са в състояние да изпълняват своите задължения с цялата си енергия", пише германското издание.

"Много вероятно е в случая с Меркел да няма основания за безпокойство. Възможно е нейното (треперене) да е периодично и ограничено до моменти, когато тя стои изправена. Но може и да не е така. Канцлерката ще постъпи добре със самата себе си, ако прояви инициатива и обясни тези опасения. В противен случай тя няма да има свободата да стои настрана от този дебат", подчертава "Кьолнер Щат Анцайгер".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа