Меркел и Ердоган обсъдиха "спорните" въпроси между Германия и Турция

Меркел и Ердоган обсъдиха "спорните" въпроси между Германия и Турция

Канцлерът Ангела Меркел е обсъдила с турския президент Реджеп Ердоган "спорните" впроси в отношенията между Берлин и Анкара в навечерието на срещата на Г 20, която започва в петък в Хамбург, съобщи "Ди Велт".

Дискусията между двамата лидери се е състояла в един от хотелите в Хамбург в късните часове в четвъртък. Обсъдени са били теми от дневния ред на срещата на върха на големите индустриални и развиващи се страни.

Меркел и Ердоган са разговаряли и за "продължаващата подкрепа за споразумението за бежанците между ЕС и Турция, както и текущите спорни аспекти на турско-германските отношения", заяви правителственият говорител в Берлин.

Желанието за двустранната среща е било изразено от турска страна.

Отношенията между Германия и Турция са обтегнати отчасти и заради задържането на журналиста Дениз Юджел в затвор в Истанбул. Вече месеци наред Берлин призовава за освобождаването му.

Раздразнението на Ердоган пък е в резултат на решението федералното правителство в Берлин да откаже негова изява пред сънародниците му в Германия. Турският президент призова ФРГ да промени решението си и в интервю за "Ди Цайт" предупреди, че в противен случай "Германия извършва самоубийство".

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?