Меркел и Лагард предупредиха за рисковете на протекционизма

Кристин Лагард и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупредиха за рисковете от протекционизма, в явен намек към президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ДПА.


Очаква се световната икономика да нарасне с 3,9 процента тази година, но протекционистките тенденции може да ѝ навредят в по-дългосрочен план, подчертаха те след среща в Берлин между Меркел и ръководителите на редица глобални икономически институции.


Меркел заяви, че икономическият растеж не бива да бъде подкопаван от поведението на определени страни - очевидна отпратка към наложените наскоро от Съединените щати мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико.


Слънцето сега огрява световната икономика, но "облаците се смрачават, особено след миналия уикенд", каза Лагард, в намек за нервната среща на върха на Г-7 в Канада.


Тръмп оттегли САЩ от общата декларация на Голямата седморка за търговията и отправи обиди по адрес на страната домакин на форума. Американският президент не скри гнева си от критиките, отправени в края на срещата от канадския премиер Джъстин Трюдо по адрес на наложените от него мита.

Споделяне

Още от Свят