Меркел и Макрон дават нов тласък на френско-германските отношения

В Париж двете страни се споразумяха разработят нов европейски изтребител

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска да вдъхне нов живот на френско-германски отношения, обещавайки по-близко сътрудничество между двете водещи сили в Европейския съюз с цел да бъде реформиран съюза, предаде Ройтерс.

В изявление след общо заседание на френското и германското правителство в Париж Меркел заяви, че Европа трябва да поеме съдбата си в свои ръце.

"Мисля, че показахме малко след като беше създадено новото правителство тук, че сме готови да дадем на френско-германските отношения нов тласък", каза Меркел на обща пресконференция с френския президент Еманюел Макрон.

С канцлера Меркел отстояваме общ дневен ред за една Европа, която защитава и би могла да защитава и повече, каза френският държавен глава. Макрон призова за по-тясна интеграция в еврозоната, за европейски министър на финансите и бюджет на еврозоната - идеи, на които в Берлин гледат скептично, отбелязва ДПА.

Френският президент заяви, че Париж и Берлин споделят еднакво виждане за "свободната и справедлива търговия" и за борбата "против протекционизма", а също и за климата и за президента Тръмп, посочи Франс прес.

Канцлерката заяви, че е важно да се продължи да се разговаря с американския президент въпреки наличието на отчетливи различия, посочва Асошиейтед прес. Срещата на върха на Г-20 миналата седмица показа допирни точки, като например в областта на борбата с тероризма, но и очевидни различия, отбеляза Меркел и даде за пример въпроса за Парижкото споразумение за климата.

Макрон заяви, че Германия и Франция са единодушни относно важността на близките връзки със САЩ независимо от различията.

Френският президент съобщи, че е договорен и проект за сближаване на данъчното законодателство за компаниите. Париж и Берлин ще поведат с примера си, като наред с това разработят обща позиция по предложенията на Европейската комисия за данъчна хармонизация в съюза, отбелязаха двете страни.

Меркел приветства напредъка, постигнат на срещата, признавайки, че данъчното сближаване за бизнеса "не е лесен въпрос". Той обаче ще позволи развиването на общия пазар, допълни тя.

Макрон потвърди, че Франция ще възстанови двуезичните френско-германски училищни програми, премахнати при предшественика му Франсоа Оланд. Обучението по немски език ще бъде разширено и ще включва 540 000 ученици от средния курс, което е рекорден брой, подчерта той.

Меркел приветства новината: "Човек разбира по-добре културата на друга държава, когато говори езика ѝ".

Франция и Германия се договориха за редица мерки за подобряване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността.

Франция и Германия ще разработят нов европейски изтребител

Франция и Германия се споразумяха да разработят нов изтребител, за да заменят съществуващите си въздушни ескадри, като част от серия мерки за подобряване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, показва документ, публикуван след френско-германска правителствена среща, състояла се днес в Париж, предаде Ройтерс.

Двете страни ще подготвят до средата на 2018 г. пътна карта за разработване на новия самолет, се казва в документа. Френското и германското правителство приеха също да създадат и рамка за сътрудничество за създаването на следващия щурмови хеликоптер "Тайгър" и на тактически ракети "въздух-земя".

"Искаме да имаме едно ново поколение бойни самолети, при което Европа ще има единство на проектите и иновациите", заяви френският президент Еманюел Макрон" на съвместната пресконференция с Меркел. "Трябва да се опростят нещата, за да бъдем много по-ефикасни", добави той, цитиран от Франс прес.

С проекта за боен самолет се слага край на разрива, появил се след като през 80-те години на миналия век Франция се оттегли от проекта "Юрофайтър" и създаде собствения си самолет "Рафал" чрез фирмата Дасо авиасион. В документа се посочва, че новата бойна система, която според анализаторите може да включва както пилотирани, така и безпилотни самолети, ще замени както "Юрофайтър", така и "Рафал".

Не се уточнява обаче дали и каква роля ще играе Великобритания - водещата военна сила в Европа, която е партньор в проекта Юрофайтър, заедно с Германия, Испания и Италия - в разработването на новия самолет.

В момента Европа има три бойни самолета - "Юрофайтър тайфун", френския "Рафал" и шведския "Грипен". Някои анализатори, работещи в областта на отбраната смятат, че поради бюджетния натиск и големите разходи по разработката, може да остане само един модел, отбелязва Ройтерс.

Документът съобщава също, че двете страни са приели да работят заедно по закупуването на наземна техника, включително тежки танкове и артилерия.

Очаква се до края на 2019 г. да бъде подписан договор за ръководения от Германия проект "Юродрон", отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?