Меркел и Макрон подписаха нов френско-германски договор за приятелство

Франция и Германия подписаха във вторник нов договор за приятелство. Това стана в западния германски град Аахен навръх 56-ата годишнина от сключването на Елисейския договор, подписан през 1963-та от генерал Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер, съобщи ДПА.

Има богата символика в подписването в германския град Аахен, който през вековете е преминавал от ръцете на едната страна в тези на другата и обратно, и е известен на френски език като Екс ла Шапел, отбелязва ББС.

Подписаният днес нов договор за френско-германско сътрудничество е стъпка към създаването на европейска армия, заяви германският канцлер Ангела Меркел. По думите ѝ той ще допринесе и за изграждането "обща военна култура и обща оръжейна промишленост".

По думите ѝ документът е необходим и заради "нарастващия популизъм и национализъм".

"Седемдесет и четири години след Втората световна война - време, колкото един човешки живот - неща, които смятахме за очевидни сами по себе си, отново са поставяни под въпрос", каза Меркел. Тя заяви, че международното сътрудничество преминава през труден период и посочи като пример Брекзита и засилващите се протекционистки тенденции по света.

"Ето защо е необходимо наново да определим насоката на нашето сътрудничество", добави германският канцлер.

Макрон осъди лъжите за новия договор

От своя страна френският президент Еманюел Макрон осъди лъжите за новия договор за приятелство с Германия, които според него разпространява френската крайна десница, предаде Франс прес.

"Тези, които забравят значението на френско-германското помирение стават съучастници в престъпленията на миналото". Разпространяването на лъжи "вреди на народите, които те претендират да защитават", подчерта Макрон, обръщайки се към французите, разпространявали фалшива информация за договора.

Френската крайна десница твърдеше, че текстът предвижда Париж да отстъпи на Берлин постоянното си място в Съвета за сигурност на ООН или че немският ще стане административен език в Елзас и Лотарингия, припомня АФП.

Френският евродепутат Бернар Моно, бивш член на Националния фронт, заяви във видеообръщение, че договорът действително ще отстъпи граничните области Елзас и Лотарингия на Германия. Твърдението се разпространи бързо в социалните медии, въпреки няколкото опровержения в традиционните медии - и факта, че Моно изтри видеото си. Той също така заяви, че немският ще стане официален език на двете области.

Лидерката на крайната десница Марин Льо Пен стигна дотам, че да обвинява президента Макрон, че заминава за Аахен, за да "унищожи по същество онова, което генерал Дьо Гол постигна, т.е. вкара Франция в първа лига (на великите държави)".

В Европа, която е "заплашена от национализма и разтърсена от Брекзита", Германия и Франция "трябва да поемат отговорността и да покажат пътя, амбицията, истинския суверенитет, за защитата на народите", подчерта днес Макрон. "Ние обичаме своите родини и обичаме Европа, защото знаем, че те са неделимо свързани", добави френският президент.

През есента на миналата година лидерите на Франция и Германия изразиха готовност за изграждане на европейска армия, което им навлече остри критики от президента на САЩ Доналд Тръмп. Той определи проекта като много обиден, като наблегна на изявленията на френския държавен глава, че целта ѝ би била защита на Европа от страни като Русия, Китай и дори САЩ.

Новият френско-германски договор включва клауза за солидарност между двете страни в случай на агресия на една или друга страна. Тя е допълнение към аналогичната клауза в договора на НАТО и предвижда Берлин и Париж да си окажат помощ и подкрепа с всички средства, включително военна сила, в случай на агресия срещу тяхната територия. В дефиницията на агресия се включват и атентатите.

Предвижда се и съвместно разполагане на въоръжени сили, както и създаването на френско-германски съвет за отбрана и сигурност.

Тези проекти обаче са резултат от труден компромис между двете столици, предвид традиционните им разногласия в сферата на отбраната, отбелязва АФП. Париж редовно призовава Берлин за по-голяма ангажираност в сферата на отбраната, докато германското правителство държи на традиционния си пацифизъм.

Договорът предвижда и подобряване на сътрудничеството по границата, както и координиране на действията при борба с международни проблеми като промените в климата, отбелязва АП, посочвайки, че Германия и Франция често биват наричани двигателя на ЕС - понякога за неудоволствие на други страни членки, които се чувстват пренебрегнати.

Какво още съдържа договорът?

Франция и Германия се споразумяват да установят общи позиции и да правят съвместни изявления по важни въпроси на ЕС - формализирайки сегашното си сътрудничество. Те също така планират да действат като единна сила в ООН.

От външната политика до вътрешната и външната сигурност, двете страни се ангажират да излизат с общи позиции, като същевременно се стремят да укрепят "способността на Европа да действа автономно".

Двете страни се ангажират със задълбочаване на икономическата интеграция в френско-германската "икономическа зона"

За младите хора е предвидено да се наблегне върху културния обмен и да се повиши изучаването на езиците на другата страна, като целта е да бъде създаден френско-германски университет.

Има и планове за по-тесни трансгранични връзки и по-голямо "двуезичие" от двете страни на границата.

Новото споразумение предвижда и създаване на “обща парламентарна асамблея". В нея ще влизат 100 френски и немски евродепутати. В договора се посочва, че “Франция и Германия може да се обединят и да послужат като основа за укрепване на Европейския проект“.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа