Меркел и Макрон призоваха за бдителност към индийския вариант на Covid-19

Сн. архив.

Лидерите на Германия и Франция призоваха за бдителност, за да бъде предотвратено разпространението на индийския вариант на коронавируса, който накара Великобритания тази седмица да отложи планираното смекчаване на противоепидемичните мерки, съобщи Асошиейтед прес.

Канцлерът Ангела Меркел заяви пред репортери в Берлин, че макар и заболеваемостта в Германия сега е да е много ниска, "агресивният" делта вариант може да доведе до ново повишение на случаите на заразяване. "Не можем да се прeструваме, че коронавирусът е приключил", каза Меркел.

"Дори в една такава топла лятна вечер да витае усещане, че всичко е приключило, от примера с Лисабон се вижда, че нещата много бързо могат да се променят", заяви тя. "Затова смятам, че трябва да бъдем внимателни, за да имаме лято с много свободи, но все още не всички свободи.", посочи тя.

В четвъртък португалските власти забраниха пътуванията във и извън района на столицата през следващите уикенди заради рязко повишение на случаите на заразяване с делта варианта. По-рано през седмицата британският премиер Борис Джонсън отложи отмяната на ограниченията за социалните контакти с четири седмици, тъй като правителството отчете хиляди новопотвърдени случаи на заразяване, предимно с делта варианта.

На въпрос за пътуванията, свързани с футболния турнир Евро 2020, Меркел каза, че е било хубаво да се видят отново хиляди фенове по трибуните на скорошния мач Германия-Франция в Мюнхен.

"Но когато виждам докрай пълни стадиони в други европейски страни, тогава съм скептична дали това е правилният отговор на сегашната ситуация", каза тя, визирайки Унгария, където властите позволиха срещите да се играят без ограничение за броя на зрителите.

Меркел каза това преди работна вечеря с Макрон, за пръв път от миналата година тя прие в Германия чуждестранен лидер.

Макрон заяви, че е важно да се запази бдителност относно новия вариант, и добави, че Европейският съюз ще обсъди на предстоящата си среща на върха начини как да хармонизира по-добре противоепидемичните ограничения за пътуванията - нещо, което блокът се мъчи да направи вече повече от година след началото на пандемията, отбелязва Асошиейтед прес.

Освен пандемията на срещата на върха на ЕС ще бъдат обсъдени и външнополитически въпроси като отношенията на съюза с Русия и Турция, както и бъдещето на общата политика в отбраната и сигурността.

Макрон приветства ангажимента на американския президент Джо Байдън към НАТО.

"Смятам, че успяхме да затвърдим представата, че европейската отбрана и стратегическата автономност на ЕС не са алтернатива на трансатлантическата организация, а солидна част от нея", каза френският президент за скорошните срещи с Байдън в рамките на Г-7 и НАТО.

Меркел се съгласи: "Всички можем да се радваме, че (Байдън) отново създаде атмосфера на сътрудничество, в която, разбира се, всеки си има своята роля", каза тя.

"Но виждам безусловна необходимост - а това е нещо, което вярвам, че Съединените щати очакват - да действаме последователно, да кажем кои области на работа можем да поемем и какъв принос можем да направим."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?