Меркел и министрите й си вдигнаха заплатите, френският кабинет си ги сваля

За пръв път от 12 години насам заплатите на членовете на германското правителство бяха увеличени, съобщиха властите в сряда. Така германският канцлер Ангела Меркел и нейните министри ще вземат през текущата година с 3.3 процента по-големи възнаграждения при равнище на инфлацията в Германия от 2,2 процента. До август 2013 г. заплатите на германския кабинет ще се увеличат с общо 5.7 на сто на три етапа.

От политическа гледна точка решението е деликатна тема на фона на мерките за финансови икономии в еврозоната, отбелязва ДПА. Преди две години Меркел блокира подобно предложение за увеличаване на заплатите заради общественото недоволство.

Сега германският канцлер получава месечна заплата от 16 152 евро плюс добавка за покриване на разходи от 1022 евро. След увеличението сумата ще нарасне с 930 евро до 18 104 евро.

Новият френски президент Франсоа Оланд пък обеща да намали с 30 процента собствената си заплата и възнагражденията на министрите си. Сега президентът и премиерът на Франция получават по над 21 000 евро месечно, така че, ако обещанието бъде изпълнено, възнагражденията им ще станат по-ниски от това на Меркел.

От 2000 година германските правителства многократно се отказват да увеличават заплатите си, които би трябвало автоматично да следват повишаването на възнагражденията на високопоставените държавни служители, договорени от министерството на вътрешните работи.

В края на март правителството се съгласи да увеличи с 6.3 процента заплатите на служителите в държавния сектор, заемащи по-ниски нива, припомня ДПА

Споделяне

Още от Свят