Меркел и новият канцлер на Австрия обсъдиха бежанците и бъдещето на Европа

Себастиан Курц и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел посрещна в германското канцлерство с пълни военни почести младия си австрийски колега, 31-годишния Себастиан Курц, предаде ДПА.

На обща пресконференция Меркел каза на Курц, че Берлин ще съди по действията неговото правителство, включващо консерватори и крайнодесни.

Това е първа визита на Курц в Берлин, откакто през декември бе сформиран новият австрийски кабинет.

Курц и Меркел обсъдиха политиката по бежанския въпрос и бъдещето на ЕС. Австрия ще бъде ротационен председател на ЕС през втората половина на 2018 г.

Срещата им става в момент, в който Меркел промени политиката си спрямо бежанците. В миналото, когато Курц беше външен министър в предишното австрийско правителство на социалдемократа Вернер Файман, той критикуваше Меркел за либералната ѝ бежанска политика. Миналата седмица германският канцлер се съгласи да установи годишен лимит за бежанци в Германия, вариращ между 180 000 и 220 000 души.

Темата за годишен лимит за прием на бежанци бе предмет на дебати в Австрия преди две години. Тогава австрийското правителство наложи ограничение за 2016 г. от 37 500 кандидати за убежище. Новата австрийска коалиция, оглавявана от Курц, вече обяви планове да намали помощите, получавани от бежанците в Австрия, за да може страната да се превърне в по-малко атрактивна дестинация за тях.

Броят на бежанците в Германия също е спаднал. Официални данни, оповестени вчера, показаха, че през 2017 г. в Германия е имало 186 000 кандидатстващи за предоставяне на убежище. През 2016 г. те са били 280 000. А през 2015 г., когато Меркел отвори вратите на Германия за бежанците, молбите бяха 890 000.

Днес Меркел и Курц подчертаха важността на защитата на външните граници на ЕС. Те подчертаха и значението на по-тясното сътрудничество със страните, от които идват мигрантите. Курц заяви, че решение на миграционната криза не може да има, като се говори само за мигрантски квоти, а като се говори и за оказване на помощ на място на страните, от които идват мигрантите в ЕС.

Споделяне

Още от Европа