Меркел и основният й опонент размениха удари преди изборите на 22 септември

Пеер Щайнбрюк и Ангела Меркел

Съперниците за канцлерския пост в Германия противопоставиха във вторник идеите си за бъдещето на страната на последното заседание на парламента преди изборите на 22 септември, предаде ДПА.

Кандидатът на социалдемократите Пеер Щайнбрюк, чиято партия изостава в социологическите проучвания, но все още има шанс да сформира коалиция, атакува християндемократическия канцлер Ангела Меркел, като я обвини в липса на нови идеи за управлението на Германия.

"Германското ръководство не беше на висотата на стандартите през последните четири години", заяви той, обръщайки се към Меркел, и я запита кога е използвала своите "правомощия за определяне на политиките", за да даде някаква насока на страната".

Меркел, която управляваше в голяма коалиция със социалдемократите през първия си мандат и често е получавала подкрепа от тях за икономическата си политика през настоящия мандат, отвърна на удара, като напомни, че те може сега да се оплакват от нейната политика, но са били нейни съучастници.

Не е логично човек, който е подкрепял всичко, да вдига такава врява сега, отговори тя.

Меркел използва възможността да заяви, че ако остане канцлер, ще се съсредоточи върху политиките за енергийно регулиране в Германия и ще наложи контрол върху сенчестия банков сектор.

Споделяне

Още от Свят