Меркел и Путин ще обсъдят украинската криза по време на срещата на Г-20

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще обсъди украинската криза с руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн, съобщи ДПА. "Има реална възможност да се стигне до среща", каза Меркел в Оукланд след разговори с новозеландския премиер Джон Кий.

Меркел посочи, че не е притеснена от четирите военни кораба, които Русия разположи в международни води, недалеч от бреговете на Австралия. "Смятам нарушаването на украинската териториална цялост за много по-притеснително. Споразумението от Минск не се спазва. Това ме тревожи много. Въпросът ще бъде повдигнат в кулоарите на срещата на Г-20", каза тя.

От своя страна руският президент Владимир Путин отрече в интервю за ТАСС появилите се напоследък предположения, че отношенията му с Меркел са се обтегнали заради твърдата ѝ позиция към Русия във връзка с Украйна.

Не съм забелязал някаква промяна от нейна страна, каза Путин. "Както знаете, ние се ръководим от интереси, а не от лични симпатии и антипатии. И тя (Меркел) също винаги се е ръководела от тези интереси, както и всеки друг ръководител на страна, държава и правителство. Затова аз не забелязвам нищо такова съществено в характера на нашите отношения, никакви съществени изменения", отбеляза Путин.

Руският президент каза, че на предстоящата среща на Г-20 в австралийския град Бризбейн ще има отделна среща с Ангела Меркел.

ТАСС припомня, че помощникът на президента - Юрий Ушаков, преди няколко дни съобщи за подготвяни срещи на Путин в Бризбейн с британския премиер Дейвид Камерън и с френския президент Франсоа Оланд, като добави, че "Путин не е отменял никакви визити и не се е отказвал от никакви контакти".

Асошиейтед прес припомня казаното от канцлера Меркел в началото на тази седмица, че тя желае повече имена на лидери на проруските сепаратисти в Източна Украйна да бъдат включени в черния списък на санкционираните. Тя обаче не спомена нищо за допълнителни икономически санкции срещу Русия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?