Меркел и Саркози настояха за европейска забрана на спекулативните сделки

Федералният канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози призоваха Европейската комисия да предприеме спешни действия срещу спекулативните продукти на финансовите пазари. В писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу двамата заявяват, че е необходимо бързото и енергично приложение на програмата за регулиране на пазарите.

"Отчитайки последното развитие на пазарите, призоваваме Комисията да ускори и да интензифицира работата", се казва още в писмото, чийто текст бе разпространен в Берлин на 9 юни.

След месеци на пререкания как да се реши дълговата криза в еврозоната, лидерите на Франция и Германия се обединяват в мнението, че последните развития на пазарите налагат "спешна необходимост" от ускоряване на темповете на работа на ЕК.

Страните от ЕС да обмислят частичната или пълна забрана на спекулативните къси продажби с ценни книжа, настояха Саркози и Меркел. Те също така призовават ЕК да предприеме редица инициативи за контрол на пазарите, които да започнат да се прилагат от юли.

Германия първоначално забрани до края на март 2011 г. спекулативните сделки с дългови книжа на страни от еврозоната, както и с акциите на 10-те водещи финансови институции в страната. Впоследствие, обаче, финансовото министерство на страната предложи временната мярка да обхване всички ценни книжа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?