Меркел и Шулц започват преговори, но няма решение за голяма коалиция

Меркел и Шулц
Консервативният блок Християндемократически /Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на германския канцлер Ангела Меркел и Германската социалдемократическата партия(ГСДП) се споразумяха да започнат преговори за изход от политическата криза, но лидерът на социалдемократите Мартин Шулц съобщи, че засега партията му не е взела решение да влезе отново в голяма коалиция. 
 
Новината идва след снощната среща на президента Франк-Валтер Щайнмайер с лидерите на водещите политически сили. Ако конгресът на ГСДП, насрочен за следващата седмица, подкрепи решението за започване на преговори, първият кръг от консултации може да се проведе преди Коледа.
 
От партията на Меркел заявиха в петък, че искат да започнат преговори със социалдемократите, за да подновят съюза си с тях и да бъде формирано "стабилно правителство“.
 
От своя страна бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц посочи, че подкрепя започването на преговори, но въпреки това остави отворен въпроса за това каква форма би могла да приеме една евентуална бъдеща коалиция.
 
Шулц: Има няколко опции за коалиция
 
Шулц каза, че неговата партия е постигнала широко съгласие да не изключва нито една възможност за ново правителство, но още не е взела решение дали да се стреми към нова голяма коалиция с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел.
 
"Имаме много варианти (за съставяне на правителство)", заяви Шулц след проведена среща на ръководството на социалдемократите и състояли се снощи разговори между него, Меркел и баварския ѝ съюзник Хорст Зеехофер.След като ръководството вземе своето решение членовете на партията ще гласуват върху него по време на конгреса ѝ, който започва в четвъртък.
 
"Това не означава автоматично голяма коалиция. Имаме време и ще обсъдим и други възможни опции по време на партийния конгрес на ГСДП“, допълни Шулц.
 
Той отрече да се е съгласил за съставяне на нова коалиция с консерваторите на Меркел и каза, че съставянето на такава коалиция "не е автоматично".
 
Партийни функционери обаче заявиха, че ръководството на социалдемократите ще одобри на конгрес следващата седмица започването на преговори за нова коалиция с консервативния блок на Меркел. 
 
По думите им Шулц е поел този ангажимент по време на снощните разговори с Меркел и Зеехофер, който оглавява Християнсоциалния съюз - баварските съюзници на канцлерката.

 

Висш член на християндемократите каза, че партията му е готова да започне коалиционни преговори със социалдемократите.

"Сега социалдемократите трябва да дадат яснота", заяви Клаус Шулер, като обясни, че консерваторите уважават подхода на Шулц първо да обсъди как да се действа по-нататък на конгрес на своята партия следващата седмица.

"Фактът, че днес ние подчертахме, че сме готови да започнем подобни преговори със социалдемократите, показва, че искаме да доведем до успешен завършек тези преговори", каза той.

 
Германия се намира в политическа безизходица, след като проучвателните преговори между консерваторите от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) и Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените завършиха без успех. 
 
Възможните изходи от кризата са два - голяма коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП, както беше досега, и предсрочни избори.
 
Какви са условията на социалдемократите?
 
Германските социалдемократи вече съобщиха своите първи условия за създаването на коалиция. Сред тях са по-високи пенсии, въвеждане на застраховане на жителите и увеличаване на данъците върху имущество с голяма стойност. 
 
Мартин Шулц днес изтъкна като важен елемент за евентуални коалиционни преговори необходимостта от промяна на политиката на Германия по европейските въпроси.
 
"Даването на положителен отговор на (френския президент) Еманюел Макрон ще бъде ключов елемент при всякакви преговори с Германската социалдемократическа партия", заяви Шулц в интервю за сп. "Шпигел".
 
Според него би трябвало да се въведе обща европейска данъчна политика и да има финансов министър на Европейския съюз.
 
Канцлерът Ангела Меркел обяви, че е против провеждането на нови избори в Германия. 
 
Срещата при президента Франк-Валтер Щайнмайер в четвъртък вечерта продължи повече от два часа и след нея нямаше изявления. 
 
Външният министър Зигмар Габриел, който е от ГСДП, заяви вчера преди срещата за телевизия Цет Де Еф, че никой не бива да очаква, че неговата партия, която все още управлява с християндемократите в служебното правителство, незабавно ще приеме да влезе в нова голяма коалиция, след като преговорите на Меркел с либералите и Зелените се провалиха.
 
"Сега сме в процес, дирижиран от президента, и трябва да видим какви са възможностите, но никой не може да очаква, че този процес ще върви бързо", каза Габриел и добави, че първо консерваторите трябва да покажат какво искат, съобщи Ройтерс. 
 
Източници от ГСДП казаха, че ще се обсъждат всички варианти - от нови избори до нова широка коалиция.
 
Меркел също се очаква да проведе телефонна конференция с висши партийни членове, за да обсъди снощната среща, но консерваторите не очакват социалдемократите да се съгласят на официални коалиционни преговори преди конгреса си, който е другата седмица. 
 
Около една трета от германците искат ГСДП да започне преговори с консерваторите за създаване отново на голяма коалиция, показа допитване на Аленсбах, съобщи Ройтерс.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят