Меркел и Тръмп обсъдиха по телефона Сирия и новите руски оръжия

Меркел и Тръмп обсъдиха по телефона Сирия и новите руски оръжия

Германската канцлерка Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъдиха снощи по телефона ситуацията в Сирия и новите оръжейни системи, огласени вчера от руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенциив петък.

Канцеларията на Меркел съобщи, че двамата лидери са се съгласили, че силите на сирийското правителство и техните руски и ирански съюзници трябва да спазват резолюцията на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня в Сирия. "Тази резолюция изисква незабавно спиране на огъня в Сирия", заяви говорителят на канцлерката Щефен Зайберт.

Двамата лидери призоваха Москва да прекрати участието си в бомбардирането на контролираното от бунтовниците предградие на Дамаск Източна Гута. Те поискаха правителството на Башар Асад да бъде държано отговорно за влошаването на хуманитарната ситуация в предградието, за използване на химически оръжия, нападения срещу мирни граждани и хуманитарна блокада.

И двамата лидери са изразили безпокойство във връзка с огласените вчера от президента Владимир Путин нови оръжейни системи "и техните негативни последствия за международните усилия за контрол над оръжията".

Споделяне

Още от Свят