Меркел и Юнкер не приемат плана със затварянето на границите

Франс прес: Поддръжниците на твърдата линия към мигрантите надигат глава, вече се наблюдава ефектът на доминото

Ангела Меркел и Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще настоява за прилагане на споразумението по миграцията между ЕС и Турция, като според нея алтернативата да бъдат затворени граници с цел ограничаване на бежанския поток към Европа ще има ужасни последици за блока, съобщи Ройтерс.

Повод за изявлението ѝ е идеята на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) за изграждане на "резервна защитна линия" пред бежанския поток по северната граница на Гърция с Македония и България, като алтернатива в случай, че споразумението с Турция не проработи.

На пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху Меркел посочи, че на срещата на върха в Брюксел по-късно тази седмица няма да се обсъждат нови квоти за разпределение на бежанците в Европа. Такова обсъждане ще бъде смехотворно, предвид факта, че по сегашната схема са били разпределени под 1000 души, каза тя.

Вместо това темата на дискусиите ще бъде дали споразумението на ЕС с Турция може успешно да се справи с мигрантския поток или блокът на 28-те "ще се предаде и ще затвори гръцко-македонско-българската граница с всички очаквани последици за Гърция, ЕС и Шенгенското пространство", допълни тя.

"Ще се боря с всички сили в четвъртък и петък за прилагане на споразумението ЕС-Турция, което е правилният начин за справяне", каза Меркел.

Според споразумението ЕС трябва да окаже финансова помощ от 3 млрд. евро на Анкара, която в замяна да задържи мигрантите на своя територия. В последните седмици обаче турски представители на няколко пъти се обявиха за по-големи суми.

И Юнкер осъди исканията за затваряне на границите

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер разкритикува по-рано призивите за затваряне на граници и предупреди, че това може да доведе до ново раздробяване на Европа, предаде ДПА.

"Не съм привърженик на затварянето на граници в Европа. Смятам за отклонение от нормалния път заради липса на достатъчно контрол по външните си граници да се предадем и отново да станем провинции", каза той в Брюксел.

"Или сме един континент, или сме група, подразделяща се на национални категории. Някои държави членки в момента тръгват по грешния път", каза той пред национални парламентаристи от държави членки на ЕС.

Австрия обмисля въвеждане на контрол на още 12 гранични пункта

Австрия планира за въведе граничен контрол на още 12 гранични пункта, за да се справи с притока на имигранти, каза министърката на вътрешните работи Йохана Микъл-Лейтнер, цитирана от ДПА.

Става дума за границите с Унгария, Слования и Италия, включително в планинския проход Бренер на итаиланско-австрийската граница.

Граничните проверки ще включват проверки на хора, автомобили и влакове по образеца на въведените неотдавна строги проверки на КПП Шпилфелд на австрийско-словенската граница.

Още

Вишеградската четворка продължава да иска План Б

В понеделник вечерта премиерите на четирите страни от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) заявиха, че ЕС се нуждае от алтернативен план, в случай че сегашните мерки не успеят да спрат притока на мигранти в ЕС, съобщи Асошиейтед прес.

План Б трябва да бъде приет, ако Гърция не е в състояние да опазва външната граница на шенгенската зона и споразумението на ЕС с Турция не доведе до съществено намаляване на броя на мигрантите.

Планът всъщност предвижда издигане на нова бариера на границите на Гърция с Македония и България, отбелязва АП. Той е спорен, тъй като на практика елиминира Гърция от шенгенската зона, но лидерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия настояват, че той не е насочен срещу никоя друга страна от ЕС.

Идеята е пряко предизвикателство към германския канцлер Ангела Меркел преди предстоящата среща на високо равнище на ЕС тази седмица, отбелязва ДПА. Мигрантската криза обтегна отношенията вътре в ЕС и предизвика връщане на граничния контрол две десетилетия след премахването му.

Тъй като Гърция е критикувана, че позволява на много мигранти да влизат и преминават през територията ѝ без контрол, вниманието се насочи към границата ѝ с Македония, която не е член на ЕС, но е следващата по т. нар. западнобалкански маршрут към северна Европа. Вишеградската четворка критикува остро Гърция заради неспособността ѝ да пресече притока на хилядите мигранти, пристигащи през Егейско море от Турция, посочва ДПА.

"Съществува възможност да бъдат спирани нелегалните икономически мигранти на границите на Македония и България", каза чешкият премиер Бохуслав Соботка.

Поканата към президента на Македония и премиера на България на днешната среща е "знак на солидарност" с двете страни, които не трябва да бъдат оставени сами в кризата, допълни Соботка.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че страната му е готова да изпрати граничари и други човешки и материални ресурси на страните, които са готови да издигнат "втора отбранителна линия" на юг от Унгария, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Полската министър-председателка Беата Шидло заяви на свой ред, че Вишеградската четворка подкрепя създаването на европейски граничарски корпус и настоя за бързо прилагане на плана за действие между ЕС и Турция.

Франс прес: Поддръжниците на твърдата линия надигат глава

Австрия, която вече не се притеснява да препоръчва затваряне на границите за мигранти, обедини лагера на безкомпромисните, воден от съседите ѝ от Източна Европа, точно преди важна среща на високо равнище на ЕС, пише във вторник агенция Франс прес.

Преди срещата на европейските лидери в Брюксел в четвъртък и петък поддръжниците на радикални мерки за намаляване на притока на мигранти се изказват все по-твърдо, убедени, че защитаваните от Германия решения няма да се окажат достатъчни, коментира агенцията.

Тя отбелязва, че се очаква Австрия да обяви, че налага дневна квота за търсещите убежище, които ще приема от Словения, в съответствие с поставената цел "да се спре стъпка по стъпка" навлизането на нейна територия, по думите на вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер.

Това ограничение може да бъде придружено от използването на съоръжение за сигурност, например от издигането на няколкокилометрова ограда по южната граница на страната, както в град Шпилфелд, където от началото на годината близо 4-километрова ограда има за цел да канализира влизането на мигранти в страната.

Страните от "Вишеградската група", включваща Полша, Чехия, Словакия и Унгария, от месеци се противопоставят на квотите за разселване, приети от Европейската комисия, продължава Франс прес и също припомня вчерашното изявление на четирите страни, че е необходим "план Б" за коригиране на пропуските, в които е обвинена Гърция по отношение на охраната на границата си.

Цитира се словашкият премиер Роберт Фицо, който заяви, че е "песимист" по отношение на възможно подобряване на контрола над мигрантския поток в Гърция, въпреки че Атина обяви днес, че е приключила с изграждането на четири от петте центъра за регистриране на мигранти, които се предвижда да се построят на островите, където през 2015 г. пристигнаха над 800 000 мигранти.

Алтернативата, предлагана от Вишеградската група, включва затваряне на границите по протежение на Балканския път, който следват кандидатите за убежище, с подкрепата на България и Македония, съседи на Гърция, чиито лидери бяха поканени в Прага, добавя Франс прес.

Хърватия засили контрола по границата си със Сърбия

Хърватия е засилила контрола по границите си със Сърбия, съобщи "Ройтерс", цитирайки съобщение на хърватската полиция.

"Хърватия изпрати допълнителни гранични сили и сили за борба с безредиците, за да следят района по и около границата със Сърбия", се казва в него.

Загреб е взел решението, след като Австрия съобщи, че планира да въведе граничен контрол на още 12 КПП-та, за да се справи с притока на имигранти. Те се намират на границите с Унгария, Словения и Италия.

Още

Ефект на доминото

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е против политиката за прием на бежанци, олицетворявана от канцлерката Ангела Меркел, превърна изграждането на "защитна линия", с други думи на огради по северната граница на Гърция, в свой лайтмотив, пише по-нататък агенцията.

Линията, следвана от унгарския лидер, вече намира отклик в редиците на силно центристката коалиция във Виена. Канцлерът социалдемократ Вернер Файман дори предложи в началото на февруари мигрантите, идващи от Гърция, да бъдат връщани направо в Турция.

"Правителството премина със зашеметяваща скорост от политиката на Ангела Меркел към политиката на Виктор Орбан отчасти поради политически сметки и отчасти поради собственото си безсилие", заяви със съжаление депутатът от Зелената партия Петер Пилц след това изявление.

Австрийската политическа класа, както и в други страни от Европа, е изложена на натиска на една крайна десница, оглавяваща проучванията на общественото мнение.

Коалицията между социалдемократите и консерваторите определи през януари квота от 37 500 търсещи убежище за 2016 г., в сравнение с 90 000 души, приети през 2015 г., и се кани да наложи ограничение за времето, през което може да се използва правото на убежище.

В края на миналата седмица при обиколка на Балканите австрийският външен министър Себастиан Курц призова Македония да бъде готова да затвори границата си с Гърция.

Македонският му колега Никола Попоски охлади страстите, като обясни в интервю за австрийския всекидневник "Стандард", че пълно затваряне на границата "няма да бъде най-доброто решение в момента". В замяна на това той изрази готовност да приеме до 400 полицаи от различни страни на ЕС, които да помогнат на македонските власти да контролират границата с Гърция.

Предвиждайки нови ограничения в Австрия, Словения започна вчера да засилва контрола над мигрантите по границата си и отказва да допусне "тези, които не са изложени на заплаха" или "пристигат от сигурна страна".

"Ефектът на доминото по Балканския път се развива според очакванията", заяви със задоволство вчера австрийската вътрешна министърка.

Хуманитарните организации наблюдават притеснено това развитие на събитията. "Когато един път се затвори, мигрантите намират алтернативни коридори и трафикантите на хора имат повече работа", отбелязва пред Франс прес Бабар Балох, говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Унгария.

Още по темата
Още от Европа

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?