Меркел: Има положителни тенденции на преодоляване на дълговата криза

Ангела Меркел

Дълговата криза в Европа все още не е преодоляна, но има "положителни тенденции" в икономическото развитие. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, на традиционната си лятна пресконференция.

"Постигнати са успехи в регулацията на финансовите пазари в национален и европейски мащаб", каза канцлерът. Всички европейски страни увеличават конкурентоспособността си, а в страните в криза "отчасти се наблюдава значителен напредък", подчерта тя.

В проблемните страни от еврозоната дефицитите по държавните бюджети са силно намалени, посочи Меркел.

Същевременно запазването на стабилността на еврото остава актуална задача, призна германският лидер.

Тя изключи вероятността за нова сделка за преструктуриране на гръцкия дълг, предупреждавайки, че последиците от подобно решение биха се отразили на европейските финансови пазари, допълва ДПА.

"Не очаквам преструктуриране на дълга на Гърция", каза канцлерът.

Преструктуриране може да доведе до "сериозна несигурност" за всички инвеститори в еврозоната и може да повдигне нови съмнения в стабилността на валутния съюз, посочи Меркел.

Канцлерът на Германия признава, че германците са обезпокоени заради твърденията за ширещо се американско следене, но настоява, че е нужно спокойствие, докато властите търсят отговори от Вашингтон. На пресконференцията към нея бяха отправени множество въпроси, свързани с дейността на Агенцията за национална сигурност на САЩ след критики от опонентите ѝ.

Меркел уточни, че работата по изясняване на обстоятелствата около контрола върху електронни данни продължава, но заяви, че при осъществяването на такъв контрол "не трябва да се използват всички технически възможности". Тя каза, че е нужно още време за проверката. Поради тази причина заяви, че е по-добре да почака с оценките.

Канцлерът призова Съединените щати да се ръководят при дейността си в Германия от германските закони. "Тук в Германия и в Европа действа не правото на силния, а силата на правото", заяви тя.

Канцлерът подчерта, че ще работи последователно за по-добра защита на личния живот на гражданите. В рамките на ЕС Берлин настоява за реформа в законодателството за защита на данните, предвиждаща задължително да се предоставят сведения, когато те се предават на трети страни, заяви тя.

Меркел каза, че правителството ѝ все още чака отговори от САЩ на подробни въпроси и се надява да ги получи възможно най-скоро. Тя не посочи конкретен краен срок, отбелязва Асошиейтед прес.

Социологическите проучвания засега показват, че според германците правителството е знаело какво правят САЩ, но това изглежда не влияе на предпочитанията им за кого да гласуват.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?