Меркел иска да се даде време на Гърция, за да се справи с кризата

Все повече гласове за нова помощ и ново преструктуриране на гръцкия дълг

Ангела Меркел

"Трябва да дадем на Гърция малко време, за да може нещата да еволюират", заяви германският канцлер Ангела Меркел пред телевизия Phoenix, цитирана в сряда от гръцките медии.

В. "Етнос" отбелязва, че Меркел се спряла и на съдържанието на доклада на икономистите от германската централна банка /Бундесбанк/, в който те описват рисковете за гръцката икономика, като казала, че в него няма "нищо ново". Меркел казала дори, че за първи път от началото на кризата е отбелязан първичен излишък в бюджета на Гърция /финансовото министерство на страната отчете излишък за седемте месеца на годината в размер на 2,7 млрд. евро/.

Бундесбанк посочи рискове, които са свързани с гръцката програма и които не представляват нищо ново, казала Меркел по повод на доклада, публикуван в сп. "Шпигел". Тя добавила, че някои неща в Гърция са се развили по-бавно, отколкото е било желателно, но в същото време, по думите ѝ, други са доста позитивни.

Вярвам, че трябва да се даде на Гърция малко време. Както казах има и положителни неща, вчера чухме новите статистически данни за растежа, който все още е отрицателен, но за първи път е постигнат първичен излишък.

В. "Нафтемборики" извежда в заглавие думите на Меркел за еврозоната - "солидарност, но и реформи". Тя защитила прилаганата политика за справяне с кризата във валутния съюз, като споменала за "солидарност", която според нея е дала резултати.

Меркел уверила, че ако остане на канцлерския пост след изборите през септември, ще следва същата политика по отношение на кризата.

Нова финансова помощ за Гърция ще се обсъжда след германските избори

Въпросът за отпускането на нова финансова помощ за Гърция се очаква официално да бъде разискван след парламентарните избори в Германия, смятат източници от Берлин, цитирани от гръцкия в. "Етнос".

Новият спасителен пакет е възможен, тъй като Гърция показва, че се движи в правилната посока, както личи от постигнатия от нея първичен излишък за седемте месеца на тази година и от забавянето на темповете на рецесията през второто тримесечие на 2013 г., пишел в. "Зюддойче цайтунг", който твърдял, че новият заем за Гърция е "просто въпрос на време".

Пет, според изданието, ще са основните въпроси, които по всяка вероятност ще доминират на разговорите за очаквания нов спасителен пакет, а именно: как върви гръцката икономика, ще има ли ново преструктуриране на гръцкия дълг, колко голямо е била помощта, предоставена досега на страната и в крайна сметка как са били оползотворени средствата от първото "подстригване" на дълга, кога ще стане необходима новата помощ и каква ще е реакцията на международните пазари.

В. "Етнос" пише, че според източници от Берлин за новия спасителен пакет за Гърция щяло да се заговори от началото на 2014 г. и той щял да включва сключването на нов заем за страната, удължаване на срока за погасяване на досегашните кредити и едновременно с това ново намаляване на лихвите.

Предстои поредното преструктуриране на гръцкия дълг?

През 2014 година на Гърция ѝ предстои поредно преструктуриране на държавния дълг - той трябва да бъде намален минимум с 4 на сто от БВП, т.е. с над 7 милиарда евро. Това пък заявил източник от банковите среди в Люксембург, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Източникът посочил, че международните кредитори ще се постараят да организират преструктурирането с "меки методи".

Според него новата система от мерки от международната антикризисна помощ за Гърция "неизбежно ще включва принудително намаляване на държавния дълг на страната". Държавният дълг на Гърция през първото тримесечие на 2013 г. достигна 305,3 милиарда евро, което съответства на 160,5 процента от БВП на страната.

Държаният дълг на Гърция от началото на кризата продължава да се увеличава непрекъснато и катастрофално бързо. През първото тримесечие на 2012 година той възлизаше на 280 милиарда евро или около 135 процента от БВП, посочил източникът от Люксембург.

Според него намаляването на държавния дълг по естествен път при сегашните условия не е възможно, затова остава да се извърши поредно преструктуриране. Източникът посочи, че преструктурирането няма да включва "социално опасни форми", като "подстригване на депозити" или "дефолтни схеми", предвиждащи пряко отписване на части от дълга.

Най-вероятно ще имаме работа със замяна на облигации с ценни книжа с по-дълъг срок на погасяване, казал източникът.

Същевременно той отказал да коментира възможната сума от третата програма за помощ за Гърция, която според предварителни информации ще надхвърли 50 милиарда евро.

Сега е рано да се говори за това. Официално Еврогрупата ще започне да обсъжда тази тема в края на септември – началото на октомври, макар вече да се водят консултации на експертно ниво, добавил източникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?