Меркел: Ислямисткият тероризъм е най-голямата заплаха за Германия

Меркел: Ислямисткият тероризъм е най-голямата заплаха за Германия

Ислямисткият тероризъм е най-голямото предизвикателство, пред което е изправена Германия, каза германският канцлер Ангела Меркел в новогодишното си обръщение към нацията, цитирано от ББС. Тя определи 2016-та като година на “тежки изпитания“, но смята, че Германия може да ги преодолее.

“Докато ние продължаваме да живеем своя живот и да вършим своята работа, ние казваме на терористите: Вие сте убийци, изпълнени с омраза, не вие определяте как да живеем и как искаме да живеем. Ние сме свободни, внимателни и открити хора“, обяви Меркел.

През тази година Германия стана сериозна мишена за терористите, а най-големият атентат беше в навечерието на Коледа на коледен базар в Берлин. Това предизвика сериозни критики към отворената политика на Меркел спрямо бежанците. В своето новогодишно послание Меркел каза, че ужасяващите картини от Алепо показват, че Германия е постъпила правилно, приемайки бежанците от този конфликт.

“Това (решение) е отражение на нашата демокрация, върховенството на закона и ценностите ни. Те са точно обратното на изпълнения с омраза тероризъм и ние ще докажем, че сме по-силни от него. Заедно ние сме по-силни. Нашата държава е по-силна“, каза Меркел.

В словото си канцлерът отхвърли “изопачаванията“ на някои водещи европейски фигури, че ЕС и дори парламентарната демокрация вече не работят. Тя призна, че ЕС е бил “бавен“ и е работил “трудно“, както и че е понесъл “удар“ от решението на Великобритания да напусне.

“Но не…германците никога няма да допуснат да бъдат измамени да мислят, че пътят към щастливото бъдеще минава през това да станем изолирана държава“, каза Меркел, която през 2017-та година ще се бори за четвърти мандат като канцлер.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?