Меркел: "Източното партньорство" не е насочено срещу Русия

Меркел: "Източното партньорство" не е насочено срещу Русия

Програмата на Европейския съюз "Източно партньорство" не е насочена срещу Русия и не цели нейните участници на всяка цена да влязат в ЕС или НАТО, каза германският канцлер Ангела Меркел.

В реч пред Бундестага тя каза, че украинската криза естествено засяга отношенията на Германия и с другите ѝ партньори на Изток.

"Украйна, Грузия и Молдова сключиха споразумения за асоцииране с EС. Целта на тези споразумения е подкрепа от страна на Европа в изграждането на функционираща правова държава, на успешна пазарна икономика, която ще позволи да се постигне по-добро бъдеще за хората от тези страни", смята канцлерът.

"Целта не е влизане (на тези страни) в ЕС или НАТО. "Източното партньорство не е насочено срещу когото и да било, не е насочено срещу Русия", заяви Меркел.

В "Източното партньорство" участват шест бивши съветски републики - Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

Германският канцлер заяви също, че перспективите за отменяне на санкциите срещу Русия зависят от изпълнението на Минските споразумения. Меркел каза, че тази вечер на срещата на високо равнище на ЕС ще защитава позицията, че продължителността на санкциите трябва да зависи от "Минския пакет и изпълнението му".

Тя каза, че спирането на огъня в Източна Украйна е "крехко" и че засега не може да се потвърди изтеглянето на тежките оръжия. Въпреки това има "лъч на надежда", поставено е началото и трябва да се върви по този път, обобщи тя.

Меркел напомни, че Германия не признава присъединяването на Крим към Русия. Тези събития станаха предизвикателство за Евросъюза и се радвам, че Европа от самото начало даде ясен отговор на случилото се, каза тя.

Германският канцлер призна, че държавите от ЕС имат различни интереси и различна зависимост от вноса на енергоресурси от Русия. Но ЕС пое предизвикателството и издържа. Не позволихме да ни разделят. Федералното правителство иска така да бъде и в бъдеще и ние ще работим за това, заяви Меркел.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?