Меркел каза на британците, че не може да им обещае фундаментална реформа на ЕС

Ангела Меркел и Дейвид Камерън

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди британците, че не може да обещае фундаментална реформа на Европейския съюз, която да удовлетвори всички желания на Великобритания, предаде Ройтерс.

Меркел говори пред депутатите от двете камари на британския парламент в кралската галерия на Уестминстърския дворец в началото на еднодневната си визита в Лондон в четвъртък.

Тя заяви, че ще разочарова онези, които очакват отдавна рекламираната ѝ реч в британската столица да открие пътя за фундаментална реформа на европейската архитектура. Ще опровергая и надеждите на онези, които очакват точно обратното и се надяват да отправя ясно и просто послание от Лондон, че останалата част от Европа не е готова да плати практически никаква цена, за да задържи Великобритания в ЕС.

Меркел призна, че се намира между чука и наковалнята, което "не е никак приятна позиция". Германия иска силно Обединено кралство със силен глас в Европейския съюз, което ще допринесе да се извършат реформите, необходими за укрепването на 28-членния съюз, подчерта тя.

"Обединени и изпълнени с решимост ние можем да служим като модел за други региони на света. Това и нищо друго трябва да бъде нашата обща цел и аз го смятам за повелята пред нашето поколение", заяви тя.

Меркел започна речта си на английски, след което продължи на немски с преводач.

Европа без граници е голямо постижение, но Европа трябва да има и смелостта да се обяви срещу злоупотребите със свободното движение, добави тя, като даде да се разбере, че ще подкрепи британския премиер Дейвид Камерън по този въпрос.

Тя каза, че народът на Украйна заслужава подкрепа. "Ние трябва да окажем подкрепа на хората в много други страни, когато има нужда да се защитят върховенството на закона и свободата подчерта тя.

Меркел отдаде почит към британските войници, загинали в двете световни войни през миналия век. "Като германски канцлер аз се прекланям пред жертвите на тези ужасни войни. Какво би била Европа днес, ако вашият народ не се беше сражавал така храбро", заяви тя.

След речта си в британския парламент Ангела Меркел обядва с премиера Камерън в неговата резиденция, а по-късно ще пие чай с кралица Елизабет Втора.

По-късно на обща пресконференция Камерън и Меркел призоваха за запазване на териториалната цялост на Украйна. Русия трябва да удържи на думата си и да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна, заяви Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес и ДПА. "Всяка страна трябва да уважава териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Русия пое този ангажимент и е важно тя да удържи на думата си. Светът ще наблюдава", предупреди той.

Той подчерта, че е особено обезпокоен от ситуацията в Крим, където е разположен руският флот. "Ако украинският народ иска да има по-тесни връзки с Европа, ние приемаме със задоволство тази позиция. Но не става дума да принуждаваме украинския народ да избира между Русия и Европа. В наш интерес е да има една стабилна и просперираща Украйна, със силни връзки със съседите си. Това ние всички, в това число и Русия, трябва да се опитаме да постигнем", каза Камерън.

Германският канцлер подкрепи Камерън, като заяви, че териториалната цялост на Украйна е от капитално значение. "Констатирах, че Русия споделя нашата гледна точка по въпроса, тоест, че териториалният интегритет на Украйна трябва да бъде запазен", каза Меркел. Тя добави, че голямото съотношение на руснаци в Украйна трябва да бъде отразено в работата на правителството, съставено в сряда. "Това е от огромно значение за доброто на Украйна", каза Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?