Меркел: Консерваторите са изправени пред тежка битка

Ангела Меркел

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че никой в нейния консервативен блок никога не се е съмнявал, че предстои трудна битка за запазване на властта след нейните 16 години на ръководния пост, предаде Ройтерс.

"След 16 години не може автоматично . . . да се върнеш в канцлерството, това беше ясно на всички в Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз", заяви Меркел на пресконференция.

Тя отказа да прави предположения за изхода от парламентарните избори в Германия на 26 септември, като сами изрази очакване битката да е оспорвана.

Меркел няма да се бори за пети мандат, а кандидатът на консерваторите за канцлер Армин Лашет изостава според социологическите проучвания, които отреждат първа позиция на финансовия министър Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия.

Шолц, който е втората по влияние фигура в управляващата "голяма коалиция", представя себе си като кандидата, който най-добре може да продължи курса, зададен от Меркел, която продължава да се радва на голяма популярност сред избирателите.

Попитана от репортер какво цени в Шолц, канцлерката отговори: "Това, което най-много ценя в Шолц, е, че когато той и аз се съгласим за нещо, и двамата спазваме ангажиментите си."

Във вторник Меркел, чиито консерватори според анкетите изостават зад социалдемократите на Шолц, отправи емоционален призиви към германските избиратели да подкрепят Лашет на 26 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?