Меркел: Коронавирусът е най-голямото предизвикателство за Германия от Втората световна война насам

Меркел: Коронавирусът е най-голямото предизвикателство за Германия от Втората световна война насам

Борбата срещу новия коронавирус представлява най-голямото предизвикателство за Германия след Втората световна война, заяви в сряда вечер в телевизионно обръщение към сънародниците си германският канцлер Ангела Меркел.

"От Обединението на Германия, не, от Втората световна война насам пред нашата страна не е имало предизвикателство, което да зависи до такава степен от солидарността на всички ни", каза Меркел.

"Твърдо вярвам, че ще успеем в тази задача, ако всички граждани я приемат като своя", добави тя, цитирана от Ройтерс.

Меркел призова всички свои сънародници да помогнат в борбата с коронавируса, като спазват най-новите наложени ограничения, за да се намалят до минимум социалните контакти и общуването и да се ограничи предаването на заразата.

Целта е да се забави разпространението на вируса, за да се спечели време за разработването на ваксина, посочи тя.

В първото си от началото на пандемията телевизионно обръщение към съотечествениците се Меркел предупреди, че следващите седмици за гражданите на Германия ще бъдат още по-тежки, отколкото досега, заради изострянето на положението с коронавируса.

"Милиони хора не могат да ходят на работа, децата не ходят на училище или детска градина, затворени са театрите, кината и магазините... Това са ограничения, каквито никога досега не е имало във Федералната република", посочи тя.

"Уверявам ви, че за човек като мене, за когото свободата на движение е извоювано с големи усилия право, такива ограничения могат да бъдат оправдани само с крайна необходимост. Това не става лесно в едно демократично общество и се приема само временно. В сегашния момент обаче то е необходимо, за да се спаси живот", подчерта канцлерката.

Телевизионните обръщения към нацията не са обичайни за нея, като се изключат новогодишните благопожелания към германските граждани и това е първото такова изявление от идването ѝ на власт през 2005 г.

Дори при кризата в еврозоната и финансовата криза през 2008 г. и 2009 г. тя не излезе пред камерите да отправи тържествено обръщение, което подчертава важността на настоящата ситуация, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа