Меркел: Коронавирусът е най-голямото предизвикателство за Германия от Втората световна война насам

Меркел: Коронавирусът е най-голямото предизвикателство за Германия от Втората световна война насам

Борбата срещу новия коронавирус представлява най-голямото предизвикателство за Германия след Втората световна война, заяви в сряда вечер в телевизионно обръщение към сънародниците си германският канцлер Ангела Меркел.

"От Обединението на Германия, не, от Втората световна война насам пред нашата страна не е имало предизвикателство, което да зависи до такава степен от солидарността на всички ни", каза Меркел.

"Твърдо вярвам, че ще успеем в тази задача, ако всички граждани я приемат като своя", добави тя, цитирана от Ройтерс.

Меркел призова всички свои сънародници да помогнат в борбата с коронавируса, като спазват най-новите наложени ограничения, за да се намалят до минимум социалните контакти и общуването и да се ограничи предаването на заразата.

Целта е да се забави разпространението на вируса, за да се спечели време за разработването на ваксина, посочи тя.

В първото си от началото на пандемията телевизионно обръщение към съотечествениците се Меркел предупреди, че следващите седмици за гражданите на Германия ще бъдат още по-тежки, отколкото досега, заради изострянето на положението с коронавируса.

"Милиони хора не могат да ходят на работа, децата не ходят на училище или детска градина, затворени са театрите, кината и магазините... Това са ограничения, каквито никога досега не е имало във Федералната република", посочи тя.

"Уверявам ви, че за човек като мене, за когото свободата на движение е извоювано с големи усилия право, такива ограничения могат да бъдат оправдани само с крайна необходимост. Това не става лесно в едно демократично общество и се приема само временно. В сегашния момент обаче то е необходимо, за да се спаси живот", подчерта канцлерката.

Телевизионните обръщения към нацията не са обичайни за нея, като се изключат новогодишните благопожелания към германските граждани и това е първото такова изявление от идването ѝ на власт през 2005 г.

Дори при кризата в еврозоната и финансовата криза през 2008 г. и 2009 г. тя не излезе пред камерите да отправи тържествено обръщение, което подчертава важността на настоящата ситуация, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?