Меркел лобирала за Юнкер във всичките си разговори, той е уверен, че ще оглави ЕК

Германският канцлер Ангела Меркел насърчава активно другите европейски лидери да подкрепят Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия (ЕК), заяви в понеделник говорителят на правителството Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс.

"Във всичките си разговори тя се застъпва за това Жан-Клод Юнкер да получи необходимото мнозинство в Европейския съвет и да стане следващият председател на ЕК", заяви Зайберт на редовната правителствена пресконференция в отговор на въпрос за подкрепата на Меркел за Юнкер.

По-рано, цитиран от АП, бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че ще стане следващият председател на Европейската комисия. Той подчерта, че европейските лидери не трябва да бъдат "изнудвани" да го отхвърлят и че вече има подкрепата на "широко мнозинство" от консервативните и лявоцентристките лидери. Той добави, че е уверен, че ще бъде избран начело на Комисията в средата на юли.

Италианският премиер Матео Ренци обаче заяви, че ще е необходима политическа дискусия за избора на нов председател на ЕК, предава Ройтерс. Юнкер не е единственият кандидат, посочи Ренци на икономическа конференция в Тренто. Лявоцентристкият италиански премиер подчерта, че Юнкер няма автоматични права над поста и мнозинството му не е гарантирано.

Много по-важно е да се наблегне на политическата програма на Европейската комисия, отколкото на това кой кое място трябва да получи, добави Ренци.

Председателят на ЕК се избира от европейските лидери, но трябва да бъде одобрен от парламента, където на последните избори влязоха много евроскептици от десницата. Вчера германското сп. "Шпигел" съобщи, че британският премиер Дейвид Камерън е предупредил останалите лидери на ЕС, че ако Юнкер бъде избран, той няма да може да гарантира оставането на Великобритания в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?