Меркел може да поиска вот на доверие от Бундестага заради мигрантите

Меркел може да поиска вот на доверие от Бундестага заради мигрантите

Германският канцлер Ангела Меркел не изключва възможността да поиска вот на доверие в Бундестага, ако политическата криза в Германия не приключи в неделя. Тази вечер баварският Християн-социален съюз (ХСС) трябва да обяви дали е доволен от постигнатото от Меркел на срещата на върха в Брюксел, посветена на мигрантската креза. Ако реакцията им не е положителна, вътрешният министър Хорст Зеехофер от ХСС заплаши още от понеделник баварската гранична полиция да връща обратно бежанците от австрийската граница.

Такъв ход на баварските власти би означавал началото на края на управляващата коалиция в Германия – само 100 дни след съставянето ѝ. В интервю за германската телевизия ЗеДе Еф (ZDF) в неделя Меркел остави отворен въпроса дали би се подложила на вот на доверие в Бундестага. "Все още сме в консултации, да видим резултатите“, заяви тя.

Междувременно германският канцлер получи подкрепата на всички лидери в своята партия, както и тази на другия коалиционен партньор – Социалдемократическата партия. "Решенията в Брюксел са донякъде задоволителни, макар да ни предстои още много работа. Надявам се, че всички политически партии в Германия ще поемат отговорността пред страната ни“, заяви още Меркел. Сега всичко зависи от решението на Християн-социалния съюз.

Канцлерката декларира по-рано през деня, че нейният Християндемократическия съюз (ХДС) и баварските му съюзници да продължат да работят заедно, предаде Ройтерс.

Споделям стремежа на ХСС от една страна да бъде намален броят на мигрантите, водени в Европа от трафиканти, а от друга страна споделям мнението, че търсещите убежище не може просто да си избират в коя страна искат да отидат, каза Меркел, подчертавайки желанието си да работи заедно с ХСС.

Различията с ХСС се отнасят до начина, по който да се постигне намаляване на миграцията, не до целта като такава, каза Меркел.

Тя защити втвърдената позиция на ЕС по мигрантския въпрос, като заяви в интервюто: Не вдигаме подемния мост, а по-скоро се питаме какво можем да направим, за да попречим на бизнеса на трафикантите на хора.

Трафикантите са коравосърдечни, когато става дума за живота на бежанците и се обогатяват за тяхна сметка, каза още Меркел в годишното си лятно интервю за държавната телевизия, цитирано от ДПА.

Споделяне

Още от Свят