Меркел може да спечели изборите, но ще загуби своя финансов министър

Меркел може да спечели изборите, но ще загуби своя финансов министър

Волфганг Шойбле е печелил 12 пъти депутатско място, оцелял е при опит за убийство и е напътствал Ангела Меркел по време на кризата в еврозоната. Сега обаче на германската канцлерка може да се наложи да го пожертва, за да си осигури коалиционна сделка.

Консерваторите на Меркел вероятно ще спечелят парламентарните избори на 24 септември, но липсата на абсолютно мнозинство може да ги принуди да продължат своята коалиция с левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП). Лидерите на ГСДП казват, че цената на ново издание на сегашната "голяма коалиция" ще бъде Шойбле да напусне финансовото министерство и то да премине в техните ръце. Шойбле олицетворява фискалната дисциплина и финансовата стабилност, за която германците жадуват.

Шойбле настоява както Германия, така и останалите страни от ЕС да спазват европейските бюджетни правила. Според политическите опоненти на Меркел обаче този подход рискува да върже ръцете на френския президент Еманюел Макрон в усилията му да използва гъвкавост, за да даде импулс на икономиката на своята страна. Германската хазна е препълнена от данъчни постъпления, но френската е в затруднено положение.

ГСДП се безпокои, че настояването за френска бюджетна дисциплина ще лиши Макрон от пространство за маневри с цел да насърчи ръста. Ако Макрон се провали, опасяват се в ГСДП, ще се провали и ЕС, и на власт може да дойде крайната десница начело с Марин Льо Пен.

Външният министър Зигмар Габриел, който е от ГСДП, каза, че е поискал мнението на Меркел кой сценарий според нея ще се окаже по-скъп за Германия: малко по-висок бюджетен дефицит във Франция или Льо Пен като президент след пет години.

"Ние, германците, трябва да променим позицията си", каза Габриел. Смекчаването на подхода на Шойбле към еврозоната няма да се посрещне добре от много германци. В родната си провинция Баден-Вюртемберт, в която упоритият труд и спестовността са начин на живот, той е въздигнат в култ.

Според Шойбле правителствата трябва да престанат да трупат дългове, за да могат бъдещите политици да имат някакви пари за харчене.

Готов да продължи

Шойбле е в инвалидна количка, откакто психично болен го простреля по време на предизборна кампания няколко дни след обединението на Германия през 1990 г. Той живее за своята работа и дава знак, че желае да остане в политиката. "Готов съм да продължа", каза той пред избиратели в Засбахвалден - родния му град, близо до границата с Франция.

Шойбле не се оставя неговата инвалидност да го ограничава. През май той прелетя половината свят, за да прекара 12 часа в Дърбан (Южна Африка), където участва в няколко дискусии на Световния икономически форум за Африка и подкрепи усилията за привличане на повече инвестиции, като изнесе и лекции пред студенти, обяснявайки им как функционира ЕС. Тази негова непреклонност му печели уважението както на избирателите, така и на неговите колеги.

"Когато отивам на делови закуски и на партийни срещи с него, той винаги е най-настъпателният - готов да се противопостави на социалдемократите", каза високопоставен служител от германското правителство. Анкетите предполагат, че Меркел ще спечели четвърти мандат през септември, но тя може, в крайна сметка, да загуби Шойбле като финансов министър.

Деликатни преговори

Меркел е изправена пред деликатни коалиционни преговори в следващия парламент за разпределение на министерските постове. Високопоставени членове на двете партии , които най-вероятно ще бъдат нейни младши коалиционни партньори - ГСДП и бизнес ориентираната Свободна демократическа партия, вече дадоха да се разбере, че този път имат апетити към финансовото министерство.

"ГСДП няма да повтори грешката, която направи при коалиционните преговори преди 4 години", каза Габриел пред репортери. През 2013 г. ГСДП се съсредоточи главно върху вътрешните проблеми и настоя за въвеждането на средна минимална надница. Тя получи министерството на труда, наред с други министерства, като икономиката и външните работи.

Сега нейният кандидат за канцлер Мартин Шулц направи инвестициите и солидарността крайъгълен камък на своята кампания, като даде индикации и за по-компромисна позиция по бюджета.

Ако социалдемократите се окажат принудени да влязат в нова "голяма коалиция" начело с Меркел, за ГСДП ще бъде "много важно" да получи финансовото министерство, каза пред Ройтерс високопоставен източник от партията. "Ако има нещо, което социалдемократите научиха, то е следното: Не трябва да влизаме отново в коалиция, без да контролираме финансовото министерство", каза пред Ройтерс депутатът социалдемократ Йоханес Карс, занимаващ се с бюджетната политика.

По-малката Свободна демократическа партия има подобни помисли. Високопоставен източник от СвДП каза, че партията се интересува от финансовото министерство, макар че за нея може да се окаже по-трудно да постигне тази цел.

Първо реформа, после интеграция

Високопоставени членове на консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел признават, че тя може да спечели изборите и въпреки това да бъде принудена да се откаже от Шойбле като финансов министър. Екхард Реберг - главен депутат-бюджетар на Меркел в парламента, каза, че за неговата партия ще се окаже трудно да задържи финансовото министерство, ако в резултат на изборите се стигне до нова "голяма коалиция" с ГСДП - опция, която и двете партия твърдят, че не им харесва.

"Задържането на финансовото министерство ще бъде най-трудно, ако ГСДП стане младши партньор, защото партията силно набляга на финансите и на Европа, - каза Реберг пред Ройтерс. - Ако в следизборната нощ се окажем в същото положение, както преди 4 години, ГСДП вероятно ще претендира не само за външното министерство, но и за финансовото."

Остава неясно дали Меркел ще трябва да жертва Шойбле. Във всеки случай неговото оттегляне ще бъде удар по целта на канцлерката да засили интеграцията в ЕС след оттеглянето на Великобритания, или поне в рамките на еврозоната. За Меркел задълбочаването на интеграцията е въпрос на логична последователност. Именно тук Шойбле може да ѝ помогне: да поддържа скептицизма на германските избиратели и депутати, като настоява Франция и южните страни от еврозоната първо да се реформират, преди Берлин да се съгласи да обвърже икономическата съдба на Германия с тяхната.

"Ако Франция стане по-силна, това ще помогне", каза високопоставен служител, близък до Меркел.

По БТА

Споделяне

Още от Европа