Меркел настоява за глобална реформа на финансовите пазари

Меркел настоява за глобална реформа на финансовите пазари

Немският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще настоява нейните партньори от групата на големите икономики от Г -20 да ускорят стъпките за засилване на политическия контрол над финансовите пазари и за добавяне на нови данъци върху дейността на банките, съобщи в четвъртък "Уолстрийт Джърнъл".

Меркел уточни, че ще даде старт на кампанията си за данъчно облагане на финансовите институции на следващата среща на Г -20 през юни в Канада и призова за международна подкрепа за инициативата.

В изказване на конференция по въпросите на финансовата регулация в Берлин Меркел заяви, че ще настоява правителствата на страните от Г -20 да координират стратегиите си за изтегляне на паричните и фискални стимули от икономиката, които бяха приети по време на финансовата криза.

Тя разкритикува подхода на Великобритания и САЩ, които искат да изчакат пазара на труда да се стабилизира, преди да започнат да намаляват държавния си дълг. В замяна на това Меркел заяви, че е склонна да обсъди глобалните дисбаланси в икономиката, за които и Германия допринася значително с големия си търговски излишък.

Меркел също настоя за данък върху финансовите транзакции на банките, който ще дойде отделно от планираните от германското правителство данъци върху печалбата и бонусите на финансовите фирми.

Наскоро правителството на Германия предложи в страната да се въведе годишна такса върху счетоводния баланс на банките, с изключение на депозитите на клиентите, който може да донесе до 1.2 млрд. долара приходи в държавната хазна.

Канцлерът Меркел освен това настоя за създаването на европейска рейтингова агенция като алтернатива на големите частни агенции, които бяха критикувани за това, че не са успели да предвидят наближаването на кредитна криза.

Ангела Меркел увери, че въпреки дълговата криза и масивния пакет от 750 млрд. евро за страните в еврозоната, заплашени от несъстоятелност в бъдеще, еврозоната не е застрашена от разпад. Тя подчерта отново, че обещанието на страните в еврозоната да поддържат бюджетните си дефицити в тесни граници, има огромно значение за жизнеспособността на валутния съюз.

Германия изненада в сряда финансовите пазари като забрани необезпечените къси продажби на дългови инструменти на държави от еврозоната. В четвъртък председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че не е очаквал такова "едностранното" решение от страна на Берлин, без първо да се консултира с останалите членове на групата.

Решението не е било координирано дори с Франция, втората най-голяма европейска икономика, което доказва, че двете държави се борят за надмощие при определянето на политиката за излизане от дълговата криза, която потопи единната европейска валута, пише Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа