Меркел: Не "ос на желаещите", а ЕС като общност трябва да охранява границите си

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предложението на австрийския канцлер Себастиан Курц защитата на границите на Европейския съюз от нелегални мигранти да се извършва от "ос на желаещите" с участието на Германия, Австрия и Италия, предаде ДПА.


"Необходими са много такива форми на сътрудничество, не само тази, ако искаме да намерим единодушно европейско решение за нелегалната миграция", заяви днес Меркел.


Курц, който е сред най-големите критици на решението на Меркел да отвори през 2015 г. границите на Германия за стотици хиляди кандидати за убежище, направи това предложение в сряда на среща в Берлин с вътрешния министър Хорст Зеехофер. Зеехофер, който е от баварския Християнсоциален съюз (ХСС), нееднократно е критикувал Меркел за миграционната ѝ политика. След срещата Курц каза, че двамата със Зеехофер са се съгласили, че е необходимо укрепване на Фронтекс, европейската агенция за охрана на границите на ЕС.
Предвид границата си с Австрия през 2015 г. Бавария пое голяма част от наплива на мигранти, отбеляза ДПА.


Меркел подчерта, че подходът към въпроса за миграцията е "решаващ тест" за бъдещето на кохезията в Европа.


Незабавната реакция на Меркел е израз на нейното опасение, че едностранно решение относно границата на Германия би подкопало солидарността в ЕС и би създало проблеми в Австрия, която ще трябва да поеме отговорността за повечето от мигрантите, на които е отказано убежище, отбелязва ДПА. Вместо това германският канцлер желае да бъде разработен общоевропейски план на срещата на върха на ЕС по-късно този месец.


Преди два дни Себастиан Курц се срещна и с Ангела Меркел, след което декларира, че няма да се меси във вътрешните работи на Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?