Меркел не се страхува от руска намеса в изборите в Германия

Германският канцлер се срещна с Владимир Путин в Сочи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не се страхува от намеса на Русия в парламентарните избори в страната ѝ през септември, предаде Ройтерс.

"Не съм от онези хора, които се страхуват. Разбира се, хибридното водене на войни играе определена роля във военната доктрина на Русия. Но и аз уверено изхождам от това, че ние в Германия ще проведем сами нашата предизборна кампания", каза Меркел на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин след срещата им в Сочи.

"Русия, естествено, е важен партньор", каза Меркел в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин в Сочи. Това е второто посещение на Меркел в Русия, откакто през 2014 г. Москва анексира Кримски полуостров.

Германия подкрепя санкциите срещу Русия заради Украйна. Това е основен източник на напрежение в двустранните връзките, но Путин изглежда иска да ги подобри, отбелязва Асошиейтед прес.

Развиването на руско-германското сътрудничество е важно за мира и сигурността в Европа, подчерта Путин на съвместната пресконференция. Той допълни, че взаимодействието между Русия и Германия има голям принос за стабилността на световната икономика. Руският президент призна, че "има още много проблеми, които пречат".

Говорейки за германските избори и евентуалната руска намеса в тях по подобие на станалото в САЩ, Меркел даде да се разбере, че Германия "ще се заеме с въпроса", ако се появят случаи на "груба дезинформация" за Германия от страна на Русия.

Попитан от германски журналист дали Русия планира да се намеси в политическата борба в Германия, Путин отговори: "Вие цитирахте като пример (съобщенията за руска намеса в президентските избори в) Съединените щати (през ноември), които никой и нищо не потвърди. Това просто са слухове, използвани в американската вътрешнополитическа борба. И вие веднага правите от това неоснователни предположения по отношение на европейски страни, включително такава приятелска за нас страна като Германия. Това е най-малкото странно."

Руският президент увери, че страната му никога не се е месила във вътрешната политика на други държави, и на свой ред призова другите да не се месят във вътрешните работи на Русия.

Германският канцлер се обяви против сключването на нови споразумения за уреждане на конфликта в Украйна. "Смятам, че това е нецелесъобразно", коментира Меркел и подчерта, че проблемът е в неспазването на досегашните договорености.

Германският канцлер призова за пълно прилагане на Минските споразумения. Необходимо е да бъде осигурен достъп на Украйна до държавната ѝ граница, подчерта Меркел.

Тя изрази неудовлетворение от работата на "нормандската четворка", предаде Асошиейтед прес. В същото време Меркел призна, че това си остава най-добрият формат за обсъждане на ситуацията в Източна Украйна.

"На различни мнения сме (с Русия) за причината за (украинския) конфликт", отбеляза германският канцлер. В същото време тя допълни, че всички страни искат да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта и "нормандската четворка" е изиграла полезна роля в това отношение.

Руският президент определи ситуацията в бившата съветска република като източник на сериозно безпокойство. Днес потвърдихме необходимостта от изпълнение на Минските споразумения за Украйна от всички страни в конфликта, отбеляза Путин, цитиран от Ройтерс.

Според него тежката ситуация в Донбас е резултат от "всевъзможните блокади", наложени на контролираната от проруските сепаратисти територия от украинското правителство, предаде ТАСС. За изпълняване на Минските споразумения за уреждане на украинския конфликт е необходим пряк диалог между Киев и бунтовниците, отбеляза Путин. Руският президент увери, че никой не се опитва да отдели Донбас от Украйна. Събитията в югоизточната част на тази страна са резултат от "държавния преврат, от противоконституционната смяна на властта в Киев", каза той.

Путин съобщи, че е обсъдил с Меркел протестите в Русия срещу неговото управление.
"Обсъдихме (този въпрос) с г-жа канцлера и аз обърнах внимание на това, че правоохранителните органи в Русия се държат много по-сдържано и либерално от колегите си в "някои европейски държави", каза той.

Друга тема на разговорите между двамата лидери бе предстоящата на 7 и 8 юли среща на върха на Г-20 в северния германски град Хамбург. Германия е ротационен председател на групата тази година и Меркел посещава страните членки в рамките на подготовката на форума.

Русия е готова да съдейства за успешното провеждане на срещата на върха, каза Путин, цитиран от ТАСС. Той наблегна на продуктивното взаимодействие между Русия и Германия в рамките на Г-20, включително в борбата с финансирането на тероризма, прането на пари, укриването на данъци и корупцията.

Меркел е призовала руския президент да помогне за спазване на правата на хомосексуалистите в Чечения, предаде Асошиейтед прес. Апелът бе отправен на фона на съобщенията, че хората с нетрадиционна сексуална ориентация са подложени на преследвания в руската кавказка република.

Меркел определи днешната си среща с Путин в Сочи като конструктивна. Двамата са обсъдили широк набор от теми, включително Сирия, Украйна и човешките права.
Бих искала да продължим да се опитваме да намерим решения на глобалните проблеми, отбеляза германският канцлер.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?