Меркел: Нужни са още много усилия за намаляване на въглеродните емисии

Ангела Меркел

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че за да постигне Германия своите цели за намаляване на емисиите от въглероден диоксид, са необходими "огромни усилия" и още "редица допълнителни мерки" през следващите години, предаде ДПА.

В седмичното си обръщение към своите сънародници тя каза, че германското правителство е предприело много стъпки за преминаване към възобновяеми енергийни източници, които, по думите ѝ, сега осигуряват 38 на сто от производството на електроенергия в страната.

Канцлерът изрази надежда, че през 2025 г. Германия ще бъде "доста над" поставената цел 40-45 процента от електричеството да е добито от възобновяеми източници като вятър, слънце и биопродукти. Държавата си е поставила задачата до 2030 г. да генерира от възобновяеми източници 65 на сто от електроенергията, а до 2050 г. да достигне котата 80 на сто, припомни тя.

Това е част от амбициозната заявка на Германия до 2030 г. да намали своите емисии от въглероден диоксид до половината от равнището през 1990 г., а до 2050 г. - с 80-95 на сто. Германия е в процес на отказ от ядрената енергия, а до 2038 г. планира да затвори последната си топлоелектрическа централа, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа