Меркел няма да подкрепя британското членство в ЕС, ако Камерън ограничи имиграцията

Дейвид Камерън и Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел ще престане да настояваВеликобритания да остане член на ЕС, ако британският премиерДейвид Камерън продължи политиката си за съкращаване наимиграцията от държавите от съюза. Това пише в неделя германскиятседмичник "Шпигел". Германското списание сепозовава на източници от федералното канцлерство и външнотоминистерство.

Ако Камерън вземе окончателно решение да наложи ограничениявърху пристигащите от другите страни от ЕС, тогава "няма да имавръщане назад", смятат управляващите в Берлин. Така Камерън щесе лиши от подкрепата на Меркел и тя му е казала това лично и вправ текст по време на последната среща на върха на ЕС вБрюксел, подчертава "Шпигел".

Според изданието думите ѝ очевидно не са повлияли набританския премиер, защото няколко дни по-късно - на 29 октомври- той поиска от предишното лейбъристко правителство официалнода се извини за "напълно провалената" миграционна политика.

"През 2004 г. лейбъристите отвориха трудовия пазар наВеликобритания за мигранти от осем нови държави членки на ЕС ивсе още предстои да бъдат оценени катастрофалните последици занас от това решение", заяви Камерън.

Миналата година Дейвид Камерън обеща, че ако неговатаКонсервативна партия победи на изборите през май догодина, тойще насрочи през 2017 г. референдум за бъдещето на британскоточленство в ЕС. По думите му референдумът ще бъде наложителен,ако преди това Лондон не успее да убеди Брюксел да му върнеправото на самостоятелна политика в сферата на имиграцията,финансовото регулиране и борбата с престъпността.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа